Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Съдебният спор за целенасочения гръцки фалит роди нови въпросителни

29 Януари 2013 / 13:01:06  GRReporter
1651 прочитания

Спорът между Панос Каменос и Андрикос Папандреу започна с изявленията му в парламента преди година. Тогава той обвини членовете на фамилия Папандреу, че са заложили на фалита на Гърция и тогавашния премиер Георгиос Папандреу – че води тенденциозно страната натам. По-конкретно днешният лидер на Независимите гърци обвини брата на тогавашния премиер, Андрикос Папандреу, че е замесен в покупкопродажби на застраховки по гръцките държавни облигации CDS и е залагал на фалита на страната и поставянето й под надзора на МВФ.

Отправените обвинения не останаха без отговор. Андрикос Папандреу подаде съдебна жалба и делото започна преди няколко дни. С нея той иска обезщетение в размер на 1,4 милиона евро за клевета. Според публикация в zougla.gr обаче от материалите по делото става ясно, че Андрикос Папандреу не е оборил напълно аргументите на Панос Каменос.

По време на разглеждането на материалите в съдебната зала станало ясно, че въпросът със CDS-застраховките на държавната доскоро банка Пощенска каса е станала новина номер 1 в един от водещите електронни портали за управление на рискови капитали- Go heads. Скандалът бил представен в сайта още през 2010, като в публикацията се посочвало, че най-големият спекулант, който е действал в ущърб на Гърция е била именно държавната банка Пощенска каса.

Икономистът и днешен член на Независимите гърци Георгиос Тобрас посочил,че след разразяването на скандала до Панос Каменос достигнала един съдебен иск и много жалби по този въпрос. „Според една от тях един от купувачите е компанията IJ Partners. В нея участват господата Маргелос и Игуерес”.

Страната на Панос Каменос твърди, че посредством компанията IJ Partners бизнесменът Теодорос Маргелос е спечелил от закупуването на CDS-застраховки от Пощенска каса, тъй като в резултат на приятелските си отношения с тогавашния премиер е знаел, че Гърция ще поиска помощ от МВФ и съответно цените на застраховките ще се покачат.

Неговият съдружник в IJ Partners, на име Игуерес пък си сътрудничил с Георгиос Папандреу в неправителствената организация I4 cense. Според показанията на Кириакос Тобрас организацията е била финансирана от Пощенска каса посредством една дъщерна компания с името Bank Green Institute. В статията на zougla.gr се посочва като парадокс фактът, че офисът на неправителствената организация се намира в Швейцария, въпреки че по документи седалището й е в Атинския университет.

Половината от кациите на Bank Green Institute се държат от Пощенска каса. Останалите 50 на сто са собственост на бизнесмена Кириакос Гривеас, който според публикации е взел заеми на стойност 24 милиона евро от Пощенска каса.

„Следователно г-н Каменос е бил задължен да попита какво се е случило със CDS – застраховките на Пощенска каса. Кой ги е закупил? Кой ги е продал? Кой е бил посредник? Какви комисионни са получени? Къде е документацията? Дали купувачът е IJ Partners? Панос Каменос така и не получи отговори на тези въпроси”, посочил Кириакос Тобрас в съда.

Андрикос Папандреу на път към съдебната зала, снимка: news247.gr

Според него през същия период е станало известно участието на Андрикос Папандреу в комисията за стратегигическо планиране на голям международен инвестиционен фонд с името Unigestion, сред дейностите на който е включена и търговията със CDS-застраховки.

В подкрепа на думите си Тобрас заявил: „По същото време в сайта на I4 cense се рекламират две неща: Първо, че инвеститорите трябва да вложат парите си в полза на фалита на Гърция, заради големите печалби от CDS-застраховките по държавните облигации, които достигаха до 1000 на сто. Второ, че в борда на компанията участва Андрикос Папандреу, преподавател в Атинския университет, както и че тя е специализирана в директното възлагане на проекти в целия свят”.

В края на показанията си свидетелят заявил, че продажбата на CDS-застраховки, която започнала на 5 октомври 2009 е донесла на Пощенска каса печалби в размер на 25 милиона евро. Според него ако продажбата е била осъществена година по-късностойността на застраховките е щяла да бъде десет пъти по-висока, следователно печалбите за банката са щели да възлязат на 260 милиона евро.

Панос Каменос пред съдебната зала, снимка: real.gr

Панос Каменос отрекъл, че е нарекъл публично Андрикос Папандреу „опортюнист” и предизвика ищеца да посочи кога е чул от него това определение. Лидерът на Независимите гърци заяви, че никога не е употребил тази дума: „Това е продукт на интернет, където различни хора коментират свободно”. Според него различни сайтове, които публикуват неговите изявления, направени в парламента или в медиите са ги смесили с коментарите на неговите последователи в социалните медии.

От своя страна братът на бившия премиер, Андрикос Папандреу посочил: „Г-н Каменос ме нарече икономически престъпник. Неправителствената организация съществуваше. Действително съм работил като  съветник в описаните инвестиционни фондове. Не съм предоставил никаква вътрешна информация с намерението да навредя на страната си. Мисля, че в опита си да покаже, че е в двубой с фамилия Папандреу, която определя като огромен извор на корупция, г-н Каменос е искал да си осигури вотове”.

Категории: Криминална хроникаПолитика CDS-застраховки Андрикос Папандреу Панос Каменос съдебно дело
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus