Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лечебната сьомга

18 Май 2013 / 17:05:26  GRReporter
2564 прочитания

Сьомгата има изключителна хранителна стойност  и е много полезна за здравето, давайки ни здрава кожа, силна имунна  система и здрави сърце и мозък. Тя е един от най-добрите източници на омега-3 мастни киселини

Славата на сьомгата като особено полезна храна се базира до голяма степен на необикновеното съдържание на омега-3 мастни киселини. Около 110 грама сьомга съдържат 2 грама омега-3 мастни киселини- повече от средния прием на възрастните от различни храни за няколко дни. Сьомгата е богата и на други полезни съставки- витамин Д и селен, които също са важни за здравето ни.  Интересни проучвания за съдържанието на протеини и аминокиселини в тази риба показват, че те защитават ставите, засилват резултатността на инсулина и контролират възпаленията на хранопровода.  Нещо, което трябва да знаете, че всички тези полезни вещества се намират в дивата сьомга, а култивираната сьомга е различен случай.

Вижте някои от полезните страни на сьомгата.

Възпаление

Изследвания за употребата на риба и предотвратяването на артрози показват, че омега-3 мастните киселини, които се съдържат в сьомгата могат да се превърнат от организма в три вида съединения, които пречат на хроничните възпаления. Присъствието на пептиди в сьомгата може да помогне на здравето на  ставния хрущял и на други видове тъкани и да помогне на възстановяването на равновесието на колагена и неорганичните съставки в костите и околните тъкани. Такива пептиди могат да се свързват с омега-3 частици и да действат антивъзпалително на артритите. Изключително високото ниво на витамин Д и на селен в сьомгата е ключов фактор в предотвратяването на възпаления.

Снимка: www.clickatlife.gr

Умствената дейност

Голяма част от изследването показва, че докозахексаеновата киселина DHA е най-важната мазнина, която се съдържа в мозъка. А голямото съдържание на омега-3 мастните киселини в сьомгата оправдава ползата от нея във функционирането на мозъка  и приноса й за намалената опасност от проблеми в мозъка. Потреблението на сьомгата се свързва с намалената вероятност от умствени болести при възрастните. Някои проучвания показват също, че връзката между коефициента на интелигентност и потреблението на храни, богати на омега-3 мастните киселини е пряка.  Много интересно е скорошното откритие на съединения  на докозахексаеновата киселина, които играят важна роля като антивъзпалителни фактори, особено, когато се произвеждат от нервните тъкани. Доказано е  и, че витамин Д е важен фактор за стимулиране на умствената дейност.

 Предпазване от рак

Витамин А играе важна роля в намаляването на опасността от много видове рак, включително и на гърдата, на простатата и на стомаха. Сьомгата съдържа високи нива на витамин Д и селен, които също се свързват с намаляването на риска от някои видове рак. Редовното приемане на омега-3 мастни киселини  е особено резултатно при предотвратяването на някои видове клетъчен рак и рак на кръвта- като левкемия, множествена миелом и не-Ходжкинов лимфом. αι του παχέος εντέρου.

Здравето на очите

Известно е, че рибеното масло е важно за подобряването на зрението. Помага и за избягването на  дегенерацията на бледото петно, която се появява  при възрастните. В този случай две порции сьомга седмично са достатъчни, за да намалят значително риска. Омега-3 мастните киселини  в сьомгата са резултатни и в борбата с хроничната ксерофталмия (изсушаване на окото). Проучвания за  ксерофталмията показват, че омега-3 мастните киселини в сьомгата може да подпомогнат в предотвратяването на хроническата ксерофталмия, облекчавайки възпалението.

Снимка: www.clickatlife.gr

Сърдечното здраве

Потреблението на сьомга се свързва и с намаления риск от появата на различни кардиологични проблеми – като сърдечна аритмия, високо кръвно налягане. Омега-3мастните киселини, съдържащи се в сьомгата се свързват и  с подобрените метаболични показатели. Високото съдържание на антиоксиданта селен в сьомгата също е много важно за предпазването  на сърцето.

Здравето на кожата и на косите

Омега-3 мастните киселини  в сьомгата запазват влажността на кожните клетки, стимулирайки производството на колаген и еластин, които допринасят за младежкия вид на кожата. Омега-3 мастните киселини подобряват и несъвършенствата на кожата и запазват блясъка на косите.

Омега-3 мастните киселини  са особено хранителни за косъма помагайки на косата да расте и предотвратявайки косопада. Освен това, високото съдържание на протеини  в сьомгата помага също за блясъка и здравето на косата.

 

Категории: сьомга омега-3 мастни киселини витамини протеини болести
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus