Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Културният министър спря стачка в Националната галерия

11 Октомври 2012 / 15:10:18  Анастасия Балездрова
1110 прочитания

В последния момент министърът на културата Костас Дзаварас осуети намерението на пазачите да затворят Националната галерия през идващия уикенд.
Те решиха да стачкуват с цел да изискат изплащането на надбавките за работата им през почивните дни от седмицата, както и по време на празниците. Както посочват, дължимите суми датират от 2010.
От Общогръцкия съюз на заетите с охраната на античните предмети служители бяха предупредили, че ако проблемът не бъде уреден, пазачите от Националната галерия може да обявят безсрочна стачка.
По-рано GRReporter се свърза с председателя на синдикалната организация Янис Маврикопулос”.
“Трябва да знаете, че пазачите на антични предмети работим 365 дни в годината. Освен това в седмицата работим един ден повече от всички останали държавни служители. За този ден получаваме допълнително заплащане. Точно в това се намира проблемът в Националната галерия. Колегите не са получили заплащането за тази година. Отделно все още се бави изплащането за неделните и празничните дни през 2010”.
Той заяви, че Националната галерия е единственият културен обект, където служителите не са получили парите за допълнителен труд. “Вината за това принадлежи изцяло на ръководството на галерията. Министърът на културата положи много усилия, за да се реши проблемът с ред сигнали до директорката  Марина Ламбраки - Плака. Те обаче остават без резултат и до момента”.
Според Янис Маврикопулос парите са налични. “Просто от администрацията на Националната галерия не отделят нужното внимание на този въпрос. Процедурата около оформянето на документацията за работата през почивните дни е свързана с бюрократична работа и е трудоемка. Това обаче не означава, че те могат да бавят изплащането на парите в продължение на месеци. Ние, които охраняваме музеи и други културни обекти получаваме парите за допълнителен труд около 20 дни след изтичането на предишния месец. Толкова време е необходимо на администрацията, за да изчисли и потвърди сумите. В Националната галерия обаче системата е гнила. Директорката Ламбраки-Плака не се занимава изобщо с този въпрос и всичко това е за сметка на служителите”.
Той посочи, че предстоящото затваряне на галерията няма да е първото. “Предишният път беше през юни. Тогава бяхме уведомили ръководството на Националната галерия, че трябва да реши проблема бързо. Решихме да не създаваме проблеми през лятото и работихме нормално, без никакви протестни действия. Те обаче не обърнаха внимание на позитивното ни отношение и не направиха нищо по въпроса. Това преля чашата и вече не съществува никаква друга възможност, освен да протестираме”.
Вчера служителите са имали среща с представители на ръководството на галерията, които са им обещали да решат проблема с плащането. Но пазачите казват, че не вярват на голи обещания, каквито са получавали и в миналото без никакъв резултат.
Те уверяват, че стачката им няма да има негативни последствия за експонатите в Националната галерия, тъй като по време на подобни протестни действия винаги се определя дежурен персонал.

Последната забележка бе много важна, като се има предвид, че само преди няколко месеца крадци на художествени произведения успяха да отмъкнат три картини от Националната галерия. Едната от тях е на испанския художник Пабло Пикасо, който я е дарил на Гърция и носи личното му посвещение на задната част. Разследването по случая продължава, без никакъв разултат до момента.
От синдикалната организация отмениха стачката, след като министърът уреди изплащането на надбавките за “6-ия ден в седмицата”. Пазачите са получили уверение, че съвсем скоро ще получат и по-старите дължими суми.

Категории: КултураИзобразително изкуство Национална галерия стачка пазачи надбавки Пикасо
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus