Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кредиторите искат ликвидация на оръжейните предприятия

03 Септември 2013 / 17:09:02  GRReporter
1025 прочитания

Надзорната Тройка блокира плановете на гръцкото правителство да приложи оздравителни програми в три държавни предприятия, без да ги закрие. Става дума за държавното минно предприятие ЛАРКО, компанията за производство на военни и цивилни машини със специално предназначение ЕЛВО и “Гръцките отбранителни системи” (ЕАС).

С електронно съобщение, което бе изпратено в понеделник до всички отговорни министерства, кредиторите на Гърция искат ликвидиране на предприятията и уволнение на всички служители без право на обезщетение.

Новината предизвика мобилизация в правителството и премиерът Андонис Самарас свика заседание с участието на представители на министерствата на финансите и отбраната.

Заместник-министърът на отбраната Фофи Генимата описва ситуацията като “много сложна” и по думите й гръцкото правителство ще се опита да промени мнението на кредиторите по време на предстоящия мониторинг на икономиката на страната.

Според нея, в писмото на Тройката се посочва, че за да продължи да функционира предприятието “Гръцки отбранителни системи” са необходими 144 милиона евро. Според предложението на гръцкото правителство нужната сума е 30 милиона евро, които ще бъдат възстановени чрез оползотворяването на активите на предприятието и спестяването на 12 милиона с осъществяването на програма за свободно напускане на 350 души от персонала.

Предложението, което кредиторите отхвърлиха вкключваше:

- Оздравителни програми за трите предприятия, без да бъдат ликвидирани

- Отделяне на оръжейната част от цивилната

- Програма за доброволно напускане на персонала.

Днес Европейската комисия също представи своето становище във връзка с трите предприятия. От Брюксел поискаха окончателното решение на Атина за реорганизацията на ЛАРКО, ЕЛВО и ЕАС преди тяхната приватизация или ликвидация. Говорителят на комисаря Оли Рен заяви, че оздравяването на предприятията трябва да приключи до края на септември, както е заложено в меморандума за финансова помощ и определено по време на последния одит на представителите на кредиторите на Гърция.

Категории: Икономикадържавни оръжейни предприятия ЕЛВО ЛАРКО ЕАС приватизация ликвидация уволнения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus