Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция ликвидира военната си индустрия

27 Август 2013 / 16:08:35  GRReporter
1314 прочитания

Сценарии, предизвикали силно безпокойство сред работещите в двете държавни оръжейни предприятия – Гръцката компания за производство на военни и цивилни машини със специално предназначение (ЕЛВО) и държавното предприятие „Гръцки отбранителни системи” (ЕАС) – бяха обсъдени на поредица заседания при финансовия министър Янис Стурнарас с участието на заместник-министъра на отбраната Фофи Генимата, членове на ръководствата и правителствени съветници, определени за преструктурирането на компаниите.

По-късно отново в присъствието на съветници финансовият министър обсъди с компетентни фактори и въпроса за държавното минно предприятие ЛАРКО. Пред сградата на министерството чакаха работещи в предприятията, които се тревожат за утрешния ден.

Според последните данни, съветниците предлагат режим на специална ликвидация за Гръцката компания за производство на военни и цивилни машини със специално предназначение с крайна цел частичната или пълна продажба на компанията.

Съответно за държавното предприятие „Гръцки отбранителни системи” на този етап се препоръчва план за отделяне на оръжейната част от цивилната, и впоследствие включването на компанията в процес на прекратяване, сливане и преструктуриране, подобно на процедурата с държавната телевизия ЕРТ.

Решенията ще бъдат представени на надзорната тройка до края на август. Въз основа на меморандума и изискваните в него действия, плановете за оздравяване на трите проблемни държавни предприятия трябва да бъдат приложени до края на годината.

Непроменена остава позицията на министерството на отбраната за продължаване дейността на двете предприятия. Трябва да се има предвид, че гилзите за артилерията и снарядите за бронираните машини на Гръцката армия се произвеждат от държавното предприятие „Гръцки отбранителни системи”.

Съобщението на финансовия министър Янис Стурнарас

„Въпросът за двете държавни оръжейни предприятия бе разгледан в дълбочина на общо заседание на министерствата на финансите и отбраната, които се стремят към постижимо решение. Такова ще бъде взето до края на седмицата.

Също така бе проведена среща на ръководствата на финансовото министерство и министерството на околната среда с представители на работещите в минното предприятие ЛАРКО. Работещите в компанията бяха запознати с предложението, което правителството ще представи на партньорите с цел да се осигури функционирането на предприятието”.

Проблемите

Според участници в съвещанията, държавното предприятие „Гръцки отбранителни системи” има най-много проблеми. Работещите там не са получавали заплатите си от 8 месеца.

Основен проблем е въпросът с държавната помощ в размер на 1,2 милиарда евро, отпуснати в периода 2004-2012, за които неотдавна Европейският съюз спомена, че трябва да бъдат върнати.

Решението, което ще бъде предложено на надзорната тройка, е отделянето на оръжейната част (получила 93%-95% от държавната помощ) от цивилната. Така, въз основа на един член от Договора за Европейския съюз, позволяващ по изключение предоставянето на държавна помощ за националната отбрана, ще се направи опит връщането на помощта да стане само за тези 5%-7%, които са отпуснати за други цели.

Едновременно с това ще бъде направен опит за рестартиране дейността на компанията, тъй като по отношение на производството на боеприпаси съществува бизнес интерес.

Гръцката компания за производство на военни и цивилни машини със специално предназначение  

Работещите в Гръцката компания за производство на военни и цивилни машини със специално предназначение не са получавали заплати от 4 месеца.

На вчерашното заседание е била обсъдена възможността за прилагане на член 14Α от Закон 3429/2005 за специалната ликвидация на държавни предприятия.

Дълговете на компанията възлизат на 25 милиона евро (срещу 800 на „Гръцки отбранителни системи”, които обаче имат значително недвижимо имущество). Освен това не е решен въпросът с половината от субсидията за 2013 в размер на 7,5 милиона евро, в резултат на което не може да напредне реализирането на различни програми.

Това, от което се боят работещите в предприятието, са съкращенията без обезщетение, които предвижда съответният член в закона.

Държавното минно предприятие ЛАРКО

Третото съвещание за деня бе посветено на държавната минна компания ЛАРКО, в която работят 1 000 души, и която има натрупани дългове, надхвърлящи 300 милиона евро.

И в този случай съществуват опасения, че Европейският съюз може да поиска връщане на държавните субсидии, получени от предприятието, в размер на 130 милиона евро.

Според източници, правителственият съветник е предложил включването на компанията в разпоредбите на закона за фалитите (чл. 99), за да бъде защитена от кредиторите й, главно от Националната електрическа компания, която си търси по съдебен път 300 милиона евро.

В същото време източници говорят за отделна продажба на завода и рудниците на компанията.

 

 

 

Категории: държавни оръжейни предприятия ЕЛВО ЕАС дългове приватизация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus