Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кредитите ще поевтинеят след лятото

08 Май 2013 / 20:05:37  Виктория Миндова
2154 прочитания

Вълна от положителни отзиви заля Гърция след публикуването на последния доклад за състοянието на нейната икономика от Международния валутен фонд. GRReporter потърси експертното мнение на директора на изследователския отдел на Института за икономически и индустриално проучвания (ΙΟΒΕ) в Атина Ангелос Цаканикас, който анализира за нашите читатели икономическото състояние на Гърция и даде прогноза развитието в средносрочен план.

Последният доклад на Международния валутен фонд показва, че икономиката на Гърция се стабилизира. Съгласен ли сте с това?

Ако сравним състоянието на страната днес с това преди година, можем да отбележим, че имаше много голяма несигурност за позицията на Гърция, икономическото й състояние и политическата стабилност. Не се знаеше дали ще останем в зоната на еврото и не беше ясно дали има политическа воля, за да продължат реформите.

Тази година една много голяма част от тази неизвестност вече не съществува. Няма дебат “евро или драхма”, програмата за оздравяване на гръцката икономика се прилага както е според договора за финансова помощ и както изглежда структурните реформи започват да се прилагат с по-голям интензитет. Финансовото състояние е значително по-добро, има положителни сигнали от туристическия сектор, а приватизационната програма започна да се прилага на практика.

Това означава, че сме в значително по-добра позиция в сравнение със същия период на миналата година, което ни позволява да сме умерено оптимистични или поне по-малко песимисти за бъдещето на страната.

Казвате, че можем да бъдем по-малко песимисти за бъдещето на Гърция. Кои остават най-големите предизвикателства пред държавното управление днес?

Най-големият проблем, на който трябва да се намери решение е как да се привлекат свежи средства в страната. За добро или за лошо средствата, с които разполагаме сега и ще разполагаме в следващите години са малко и затова трябва да привлечем нови инвестиции. Те ще създадат нови производства и нови работни места, защото в момента безработицата е достигнала изключително високи нива.

Затова незабавно трябва да се проведат реформи, които подобряват правенето на бизнес в страната. Трябва да се преборим с бюрокрацията, с изпълнението на бизнес проектите и с цялостната система, от която зависи развитието на предприемачеството. Това е основното предизвикателство днес пред Гърция. В допълнение трябва да оползотворим по възможно най-добрия начин държавната собственост.

Преди три години се смяташе, че тя ще донесе 50 милиарда евро в държавната хазна. Сега приходите от приватизация не се очаква да надминат девет милиарда евро. Каква според Вас ще е непосредствената печалба за Гърция от програмата за приватизация?

50 милиарда евро не е реална стойност днес, но не е там въпроса. Не трябва да се съсредоточаваме върху сумата, която трябва да получим в началото (in front). Важното е гръцкото управление да направи една много добра сделка, в която съвсем ясно да е описано какви са задълженията на инвеститорите в следващите години, като влагане на средства и развитие на приватизирания бизнес. Положителният резултат идва от стойността на инвестицията, която ще бъде направена, за да се разшири едно приватизирано предприятие, а не толкова от продажбата му на най-високата възможна цена. Може да продадем даден актив на малко по-ниска от очакваната цена, но за сметка на това инвеститорът да се ангажира да отвори нови работни места в страната и да развие един амбициозен инвестиционен план в бъдеще.

Например за продажбата на летището в Еленико се обсъжда много настоятелно каква ще е цената за продажба, но няма данни за това колко пари ще хвърли новия собственик за развитието на обекта.

Кои са най-примамливите обекти за продажба, които Гърция може да предложи в приватизационната си програма?

Със сигурност един от тях е старото летище в Елинико. От стратегическо значение са продажбите на компаниите свързани с природен газ ДЕПА и ДЕСФА. Премиерът вече е планирал посещение в Китай за привличането на нови инвестиции. Като цяло секторите на енергетиката, туризма и инфраструктурата, което включва изграждането на пътища, пристанища и летища са от ключово значение за развитието на икономиката. Проекти в тези браншове могат да превърнат Гърция в централен логистичен център на Европа.

Изглежда, че Гърция хвърля повече усилия, за да привлече инвестиции от арабските страни и Китай. Какво става с инвеститорите от Европа и САЩ?

Не мога да се съглася, че няма инвеститорски интерес от САЩ и Европа. При нас в Института за икономически и индустриални изследвания (IOBE) често ни посещават инвеститори от европейски и американски фондове, които проявяват жив интерес към възможностите за развитие в Гърция. Подобни посещения имахме и миналата година, когато политическата и икономическата ситуация бяха доста по-несигурни. Ако половината от този интерес прерастне в реален инвестиционен проект смятам, че ще видим сериозен приход на средства.

Освен това трябва да отбележа, че ОПАП например не беше даден на китайци. 33% бяха купени от инвестиционен фонд, който има гръцко и европейско присъствие. Компаниите, които управляват обществените води представляват интерес за приватизация от френски фондове.

Докато приватизационната програма бъде изпълнена и започне да дава осезаеми положителни резултати, ще мине време. Какво може да се направи, за да започне да се решава проблема с безработицата? Тя надмина 27% тази година?

Категории: ИкономикаКомпании приватизации кредити банки Гърция криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus