Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кралски юбилей събира знаменитости в Атина

15 Септември 2014 / 20:09:58  GRReporter
2522 прочитания

На 18 септември 1964 кралят на Гърция Константин се венчава с 18-годишната принцеса на Дания Анна – Мария в Атинския метрополитен храм. Гости на събитието са членове на кралски фамилии и благородници с различни титли, които пристигат в Атина от всички краища на света. От тогава до днес в Гърция се промениха много неща, включително и позицията на кралското семейство в гръцкото общество, особено след референдума за отмяна на монархията през 1974. Но въпреки това, половин век по-късно Константин и Анна – Мария решиха да отпразнуват 50-годишния юбилей от сватбата си в Атина заедно с децата и внуците си и ред знатни гости. Така гръцката столица се очаква да изживее отново дни и нощи, изпълнени с истински гламур.

Усмивките на 18-годишната булка се усмихва леко смутено на черно-белите снимки. Булото й е било направено от ръчно изработена дантела, а роклята – от дантела и коприна. Младият крал до нея изглежда изключително самоуверен.

Константин се възкачва на трона няколко месеца преди сватбата – през март 1964. 24-годишният крал е изключителен почитател на ветроходството и дори печели златен медал в категория „Драгон” на Олимпийските игри в Рим. Сватбата му с Анна – Мария се провежда шест месеца по-късно, понеже според публикации в пресата от онова време той не можел да чака повече, покорен от красотата на най-малката дъщеря на датския крал Фредерик IX, в която се влюбил, когато я видял за пръв път в Копенхаген. През 1959 младият принц пътувал заедно с родителите си в Дания, Швеция и Норвегия, когато срещнал 13-годишната тогава принцеса. Двамата се срещнали отново две години по-късно в Дания.

След тази среща Константин съобщил на родителите си, че иска да се ожени за Анна-Мария. На сватбата на сестра му София с възкачилия се по-късно на испанския трон Хуан Карлос всички забелязали, че той танцувал само с принцесата на Дания.

Флиртът им станал обект на жив интерес както от страна на каймака на атинското общество, така и на обикновените жители на гръцката столица. Според някои коментатори историята им намалила донякъде шума около зестрата за сватбата на София.

Сватбата на София и Хуан Карлос

50 години по-късно кралицата на Испания не е изключено да пристигне в Атина сама. Все по-често в испанския печат се появяват публикации относно вероятността Хуан Карлос да се разведе със София.

За Константин и Анна-Мария този половин век също бе изпълнен с много събития. Константин бе крал от 1967 до 1974, когато 69,2 на сто от гърците гласуват срещу монархията и Гърция се превръща в република. След няколкогодишен престой в Рим семейството се мести в Лондон, където живее с петте си деца – Алексия, Павлос, Николаос, Теодора и Филипос.

От 2013 Константин и Анна-Мария се завръщат завинаги в Гърция. Двамата живеят в Атина и крайбрежното градче Порто Хели, където имат къща и тази година организират 50-годинината от сватбата си.

Синът им Павлос със съпругата и дъщеря си

През следващите дни те очакват на децата и внуците си, както и високопоставените си гости. Кралските особи се очаква да пристигнат с най-съвременни частни самолети. Вместо каляски с бели коне по улиците на Атина ще се движат луксозни коли, а кралските покои ще бъдат заменени от луксозни хотелски апартаменти с дизайнерски мебели в минималистичен стил. Повечето от гостите ще отседнат в хотел „Хилтън”.

Синът им Николаос и съпругата му Татяна Блатник

Според различни информации сред тях ще бъде кралят на Холандия Вилхелм-Александър със съпругата си Максима. Други източници твърдят, че на тържествата е щяла да присъства бившата кралица на Персия (съвременен Иран) Фарах Диба, но според последната информация тя не е пристигнала в Атина.

Кралят на Холандия Вилхелм-Александър и кралица Максима

Коктейлът и официалната вечеря ще се състоят в Морския (бивш Кралски) клуб. Преди централното събитие ще има множество по-малки обеди и коктейли.

Кралят на Испания Фелипе и кралица Летисия

На тях ще присъстват членове на кралските семейства на Дания, Белгия, Сърбия, Швеция Норвегия и корабни собственици като фамилиите Мартинос и Лемос.

В същото време е малко вероятно на юбилея да присъства племенникът на Константин и крал на Испания Фелипе и никой не знае дали ще има представител на британското кралско семейство.

Принц Чарлз и Камила Паркър-Боулс

Категории: Знаменитости гръцко кралско семейство юбилей сватба Константин
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus