Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Корабният собственик в предварителния арест за трафик с хероин

18 Юни 2014 / 08:06:57  GRReporter
803 прочитания

40-годишният корабен собственик Макис Янусакис, бившата му съпруга и собственичка на къщата във Филотеи, където миналия четвъртък бе открит половин тон хероин и нейният 46-годишен приятел бяха изпратени в предварителния арест след разпита пред следователя в Пирея. Друг половин тон бе открит в склад в региона на Коропи. Заедно с тях показания дадоха също 73-годишната майка на жената и 58-годишната домашна помощница от България. Късно снощи те бяха освободени без да им бъдат наложени никакви ограничителни мерки. Днес се очакват разпитите на останалите заловени по случая – петима турски граждани.

В досъдебната дописка по случая с открития над един тон хероин се съдържат документи и фактури, които доказват, че участниците в мрежата са подготвяли изпращането му в Западна Европа.

На 4 юни, осем дни преди залавянето си те са наели склада в Коропи, където са пакетирали дрогата в торби за мраморен прах. В същото време съществува фактура, която показва, че на 10 юни 31-годишният турски гражданин V.A. е дал капаро от 500 евро за закупуването на черен джип, марка Мерцедес, с който трафикантите транспортирали хероина от къщата във Филотеи до склада в Коропи.

Съдебните власти разполагат също с фактура за закупуването на мотокар, с който дрогата е била товарена в камиони за да бъде пренесена в Белгия. Това се доказва от фактура за покупка, издадена на 10 юни за сметка на компания със седалище в град Шарлероа. На името на същата фирма е и издадената на 11 юни фактура за закупуване на мраморен прах, в който трафикантите са възнамерявали да скрият хероина. В допълнение сметката за престоя на членове на мрежата в луксозен хотел в крайбрежното предградие Вулиагмени е била платена в друг белгийски град – Лимбург.

В конкретните документи е упоменато името на човек с турски произход или турски гражданин, който не се намира сред задържаните. Все още не е ясно дали той е член на мрежата. В доклада си отговорникът на операцията – директор на полицейския отдел на Бреговата охрана в Пирея разкрива, че определеният като ръководител на мрежата 44-годишен белгийски гражданин от турски произход S.B. се свързал със собственика на луксозния хотел Plaza Resort, който се намира до Атина с предложението да го откупи срещу сумата от 20 милиона евро. Освен това той поискал от собственика на хотела „да резервира и издаде билет за шофьор и камион, който щял да пристигне от Белгия, за да натовари наркотика, скрит сред товар от мраморен прах”.

Категории: Криминална хроника корабен собственик предварителен арест трафик с наркотици хероин
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus