Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Kомунистически протест срещу закриването на губещия завод за стомана

17 Юли 2012 / 21:07:11  Анастасия Балездрова
3866 прочитания

Протест срещу намеренията на собственика на завода за стомана Халивургия в Аспропиргос да го закрие проведоха тази вечер членове на синдикалната организация на гръцките комунисти ПАМЕ. Те се събраха на обичайния си сборен пункт – площад Омония в центъра на Атина, след което проведоха шествие до министерството на заетостта.

Синдикални лидери, които оглавиха продължилата девет месеца стачка в завода и доведе до решението за неговото закриване поискаха да се срещнат с министъра или някой друг представител на ведомството. Вратата обаче остана затворена.

Докато групата от представители се опитваше да убеди един от полицаите да ги допусне до министерския кабинет, по високоговорителя ечаха исканията на стачниците.

„Да се върнат веднага на работа поне 40 наши колеги. Останалите да бъдат назначени постепенно в един логичен период от време. Работодателят да поеме ангажимента да не направи никакви нови назначения до тогава”.

Според стачниците представителите на компанията отказват да се срещнат с тях от месеци. Те отказаха да изпълняват задълженията си, след като 120 служители бяха съкратени. На практика работниците превзеха завода и не позволяваха на никого да влезе в него. Според други служители, които не са съгласни със стачката тя е била използвана от синдиката на Комунистическата партия ПАМЕ и синдикалисти от радикалната левица СИРИЗА с цел извличането на политически дивиденти.

След като стана ясно, че среща няма да има един от стачкуващите служители на завода изнесе гневна реч срещу министъра, който „отказа да се срещне с нас” и работодателите изобщо. Той подчерта, че стачката продължава и „ние ще победим, защото народът е с нас”.

Шествието потегли отново, но не продължи пред друго ведомство или към парламента. Участниците завиха към улица Панепистимиу и се завърнаха на площад Омония, където се разотидоха.

Заслужава да се отбележи фактът, че голяма част от участниците бяха младежи – ученици и студенти, както и члнове на Комунистическата партия, които нямат връзка със завода за стомана.

В същото време пресслужбата на министъра на заетостта Янис Вруцис издаде съобщение, в което се посочва, че преговорите между представители на служителите и ръководството на завода не са имали никакъв резултат.

„Министерството на заетостта положи и ще продължи да полага всички възможни усилия за сключването на примирие и намирането на решение на проблема в Халивургия. Заводът трябва да започне да функционира отново за доброто на гръцката икономика, на заетостта и на самите служители. Дори в последния момент приканваме всички да допринесат по положителен начин за намирането на решение, така че заводът да започне да функционира отново”, се посочва в съобщението на министъра, който прикани и двете страни да направят отстъпки.

След това развитие на „диалога” всички погледи са отправени към следващия ход на ръководството на завода. До момента от там заявяват, че ако стачката не бъде преустановена ще подадат искане за масови уволнения и закриване на завода до министерството на заетостта.

Категории: Общество стачка завод за стомана министерство на заетостта протест ПАМЕ
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus