Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Колко е часът?

23 Август 2013 / 10:08:56  Иван Петков
3764 прочитания

Позволете да ви попитам нещо: Колко е часът? Не, не се интересувам от точен час, а от това дали носите часовник. Установих за себе си, че, откакто ползвам смартфон, не нося часовник. Нещо повече, почнал съм да гледам на часовника само като на моден аксесоар, но не и като на устройство, което показва точен час и което ръководи живота ми. Освен приятелката ми (шегувам се:). Замислих се, след като гледах една лекция на сър Кенет Робинсън (страхотна лекция, но темата е за друго), в която той даваше пример, в който дъщеря му не носила часовник. Смятала го за отживелица. Часовникът не бил мултифункционален. И той наистина не е, независимо дали е претрупан от стрелки, подобен на мъжките хронографи или е електронен часовник, с множество показатели. Ограничен е от технологията, по която се правят познатите ни часовници.

Часовникът е и моден аксесоар. Придава стил и изисканост. Затова има и много луксозни часовници. Индустрията генерира милиарди, независимо дали продава масови модели или обсипани с благородни метали часовници. Не мога да твърдя със сигурност, че часовникът не е на мода но мисля, че все повече млади хора предпочитат да ползват своя смартфон като заместител на този аксесоар. Защо ли? Ами защото смартфонът е мултифункционален и спестява носенето на още едно устройство. Удобство и практичност.

Малко история

Електронния часовник се появява през 1972 и негов създател е компанията „Hamilton Watch Company”. Той носи търговското наименование Pulsar. През 1978 компанията е закупена от Seiko. Японската компания Seiko е първата, която прави първите опити да вкара в електронния часовник различни компютърни технологии. Първият модел носи името RC-1000 Wrist Terminal. През осемдесетте години на миналия век IBM в сътрудничество със Citizen Watch Co прави опити за създаване на часовник с Linux. Часовникът е имал батерия, която е издържала само 6 часа работа.

В наши дни

Смартфоните направиха бум, който доведе до това, че тази година, те надминаха по продажби обикновените мобилни телефони. Естествено навлизането на мобилните операционните системи не остана ограничено само до смартфоните, а започна да се разширява във всевъзможни устройства: появиха се таблети, хибридни ноутбуци, превзеха четците на е-книги, дори достигнаха сегментът на… очилата, с иновативните Google GLΛSS. Не подминаха и часовниците и на пазара са първите Смарт часовници.

 

 

Към настоящия момент потребителите могат да се радват на няколко известни модела умни часовници: Sony Smartwatch, Motorola MOTOACTV, Pebble. Има още дузина марки и модели, но като че ли те все още не са оказали това влияние, което тепърва ще усещаме. Очаква се Apple и Samsung да представят свои модели. LG също са обявили, че разработват подобно устройство, както и още няколко от популярните азиатски технологични компании.

Какво представляват умните часовници

Както вече споменах, подобно на смартфоните и таблетите, смарт часовниците имат мобилна операционна система. Това дава възможност да се инсталират различни приложения, които са оптимизирани за работа на малкия екран на умния часовник. Ще можем да проверяваме електронната си поща, да виждаме прогноза за времето, да имаме налични различен набор от приложения за спорт и отдих, GPS навигация, връзка със социалните мрежи… Въобще почти всичко, с което разполагаме и на своите смартфони и таблети. Освен това смарт часовниците могат да се свързват със смартфон, за да обменят информация, да ползват различни функционалности от смартфона, примерно камерата – да служат за дистанционно снимане. Някои от моделите ще имат и свои дигитални камери. Ще можем да ги използваме и като хендсфри. Или да управляваме музикалния плеър. Накратко, ако като деца сте гледали фантастични филми, в които главният герой има часовник, през който получава образ и глас, то може да сте сигурни, че вече можете и вие да ползвате подобно устройство.

Pebble e-paper Watch

 

 

Pebble е часовникът, който надигна вълната на смарт часовниците. Той се заражда като проект в Kickstarter – платформата за иновативни стартъп проекти. Получава финансиране от ентусиасти, които го закупуват предварително. Проектът набира рекордните над 10 милиона долара.

Характеристики и възможности на часовника:

  • Load apps using Bluetooth
  • Дисплей  144 x 168 px черен и бял с e-хартия
  • Bluetooth 2.1+ EDR и 4.0 (ниска консумация на енергия)
  • 4 бутона
  • Вибрация
  • 3-axis accelerometer с отчитане на жестовете
  • Входящи повиквания – име на абоната
  • Email (Gmail или всеки IMAP email акаунт)
  • SMS съобщения
  • iMessage (iOS устройства)
  • Известия от календар
  • Facebook Съобщения
  • Twitter
    • Прогноза за времето

Цената на часовника е 150 долара, може да се поръча от http://getpebble.com

Motorola MOTOACTV

 

 

Носите ли часовник?
Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus