Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Поглед към света през очилата на Google

17 Май 2013 / 10:05:44  Иван Петков
7147 прочитания

Google GLΛSS представляват ултрапреносим компютър, вграден в рамка за очила, на която е закачен миниатюрен дисплей. Очилата предлагат и умален тъчпад, посредством който да се управляват различните функционалности, които устройството предлага. Предполагам, че за мнозина това определение не звучи особено ясно: защо ще се поставя компютър в очила и какво ще прави той? Какви са тези очилата, които нямат стъкла? 

Да започнем от самото начало. Google GLΛSS са проект на специализирана в разработките на иновативни продукти лаборатория, наречена Google X, която е под ръководството на Сергей Брин, един от основателите на Google. Дело на тази лаборатория са проекти като самоуправляващият се Google автомобил, Космическият ескалатор и Изкуствената невронна мрежа, подобна на тази в човешкия мозък.

 

Целта на целия проект GLΛSS е да създаде продукт, който добавя ново възприемане на реалността или т. нар „разширена реалност”. Новият слой е този, чрез който ще можем да възприемаме едновременно с информацията от заобикалящата ни среда (предмети, хора) и информация от различни виртуални източници. Слоят дава възможност и да се праща информация от заобикалящата ни среда към тези източници (снимки, видео).

Ето няколко примера, които по-ясно илюстрират как ще бъдат използвани очилата и каква практическа полза ще донесат за техните собственици:

  1. Часовник, който винаги да е пред погледа ви
  2. Прогноза за времето
  3. Заснемане на снимки и видео и споделянето им с приятели
  4. Телефонни разговори
  5. Видео чат
  6. Определяне на местоположение и навигация до адрес
  7. Разпознаване на предмети и хора и получаване на информация за тях

Управлението на очилата и извикването на всички споменати функционалности става посредством гласови команди.

 

 И още много други приложения, които тепърва ще бъдат добавяни от разработчиците на приложения за GLΛSS.  Нагледна представа за различните възможности на очилата, можете да добиете от следващото кратко видео:

Ако до тук, всичко ви изглежда невероятно и в сферата на фантазиите, нещо, което ще се случи в близкото бъдеще, то най-вероятно ще се изненадате, че най-нетърпеливите 2000 души вече получават своите модерни технологични очила. Разбира се, срещу подобаваща цена за такъв род иновативна технология - $ 1500.

 

Ето и техническите спецификации на Google GLΛSS:

Общи

  • Издържлива и гъвкава рамка, която пасва на всяка форма на лицето
  • Допълнителни опори за носа в два размера.

Дисплей

Дисплей с висока резолюция, който се равнява на 25 инча HD

Камера

  • Снимки - 5 MP
  • Видео - 720p

Свързаност

  • Wifi - 802.11b/g
  • Bluetooth

Памет

  • 12 GB налична памет, сихронизирана с облачните услуги на Google. Цялият обем на паметта е 16 GB.

Батерия

Цял ден при умерена употреба. Някои приложения, като Hangouts и запис на видео изтощават по-бързо батерията.

В Google Play беше пуснато приложението MyGlass, което ще работи в комбинация с джаджата. Google са се погрижили да направят достъпни за разработчиците разнообразна документация, така че да се появят повече и разнообразни приложения за GLΛSS.

Освен УАУ-ефектът който очилата предизвикват, дори със самата идея, че такъв продукт може да съществува, то те пораждат и съвсем основателни притеснения относно правото на личен живот. Подобен продукт повдига много етични въпроси, свързани с това да знаеш, че си заснеман. В настоящата версия на очилата няма индикатор, че те извършват подобни действия. Знаем, че има държави, в които е забранено изключването на звука, който показва, че се използва камерата на мобилен телефон. Тези мерки бяха взети в следствие на масово заснети клипове и снимки на нищо неподозиращи хора. В тази връзка очилата могат да се разглеждат като усъвършенствано средство на нарушаване на правото на личен живот. Популярна стана новината, че още преди пускането в продажба на GLΛSS американски бар забрани тяхното носене вътре в заведението.

Подобен род очила предизвикват и известни опасения, свързани със личната безопасност. Например: по време на шофиране или извършване на дейности, които крият риск за живота и здравето. Очилата могат да разсеят шофьора и да предизвикат катастрофа.

Не на последно място, има и някои предупреждения, че GLΛSS могат да създадат и здравословни проблеми като главоболие, умора и болки в очите и други. Затова Google провеждат изследване, в което участват доброволци, за да установят доколко подобни опасения имат основание. Компанията не е искала да пуска предварително споменатите 2000 чифта от очилата, но под натиска на потребителите и разработчиците първите бройки са били доставени. 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus