Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Как живеят 1% от гърците

17 Ноември 2012 / 14:11:51  GRReporter
4087 прочитания

Внасят ли своите задължения към гръцката държава гръцките свръх богаташи? Разбира се, че не. Напротив, обградени в своите резиденции в предградията на Атина, гръцките милиардери нито инвестират, нито допринасят чрез благотворителност за поправянето на положението, а освен това се опитват да избягват плащането на данъците.  Това не са коментари на някой кадър на Комунистическата партия или новопокръстен от СИРИЗА. Тази осъдителна присъда  за гръцките богаташи издава известното немско списание «Der Spiegel», което публикува кореспонденция от Атина със заглавие „Как живее 1% от гърците”.

Това е един пътеводител от изложба на произведенията на изкуството на свръх богатия корабопритежател Георгиос Иконому, завършил Атинския колеж,  до бреговете на Миконос, където наследницата на семейството на корабопритежатели Патерас участва в дегустация на шампанско, една бутилка от което струва ... 120 000 евро. Междувременно, журналистическият поглед се рее над нивата на Петрос Кокалис, който с позната неправителствена организация отглежда (?) с приятелите си пресни биологични продукти близо до Лиосия, в парка Трици.  Той признава с обезоръжаваща естественост, че „кризата му е отворила очите”, но в противоречие на думите си,, в отговор на въпроса дали е изнесъл парите си навън признава „Не всичките...вероятно”. Цинизъм, черен хумор, безсилие, защо се е хванал за праза, който отглежда –човешката душа е бездна.

Статията на „Дер Шпигел” е написана по немски параметри. Изненадва с немската непрестореност на редактора. Напомня изненадата на Ханс Дитрих Геншер, когато преди години пътувал със самолета на Тодорос Пангалос (не личния му, защото Пангалос, няма собствен самолет, а държавния). Немският министър на вътрешните работи  нямал къде да отиде и Тодорос Пангалос го приел за една вечер в Атики, в извънградската къща на съпругата си в Лагониси. Немският политик, събуждайки се, запитал на глас как е възможно някой да притежава такова жилище с такава райска градина, отбелязвайки, че това е невъзможно за един среден немски политик. Пангалос просто се усмихнал, и му обяснил. Геншер вероятно е разбрал още тогава къде ще завърши гръцката авантюра.

„Най-богатите гърци не са разбрали какво означава криза. Много не плащат изобщо данъци, а други предпочитат да ги укриват” пише немското списание.

Корабният магнат Георгиос Иконому

„С удоволствие ще си поговори с вас за изкуство” казва представителят на магната на входа на вилата му в Маруси. „Може би ще ни сподели мислите си за колекцията си и произведението на Ботеро, което купи последно за 330 000 евро” пита се репортерът на списанието. Но милиардерът Георгиос Иконому би предпочел изобщо да не говори за родината си. Обяснява, хапвайки си от бюфета на откриването на първата изложба на колекцията си, че вижда изкуството като нещо повече от инвестиция. Малкото късче в рая на Иконому е добре защитено от бронирана врата, охрана и апаратура за разпознаване на пръстови отпечатъци. Вътре в мерцедеса си, дъщеря му Александра казва, че Гърция не е толкова сигурна, както преди.  Страхува се да не бъде отвлечена. „Да, дори и богатите в Гърция имат своите страхове” допълва журналистът.  И кой не разбира страховете на дъщерята, която очевидно страда- е коментарът на сайта www.zougla.gr.

Журналистът продължава: „Гърция е бедна страна с богати жители. Признава се, че гърците имат около 170 милиарда евро в швейцарски банки. И филантропията, макар че думата е гръцка, не се осъществява в действителност”

Неизпълнените държавни задължения към гражданите възлизат на 9 милиарда евро. Но дори и днес, след три години на криза, държавата продължава да освобождава от всичките им данъци корабните фирми, които са най-успешния сектор на икономиката. Различни данъчни облекчения за богатите, 57 от които само за корабните магнати, натоварват допълнително бедните, допълва „Дер Шпигел”

Предизвикателният господин Патицас

Леон Патицас, 38 годишен наследник на корабна компания, е между най-облагодетелстваните от това освобождаване от данъци. Той е начело на Atlas Maritime, която има 6 танкера и един седми се строи в Шанхай. „Търговският флот е най-големият в света” казва Патицас. Вярва, че освобождаването от данъци за тази промишленост е по-скоро необходимост, отколкото привилегия. „Флотът осигурява 400 000 работни места в гръцки корабостроителници, които биха могли да бъдат преместени на друго място във всеки един момент. Държавата не предоставя никаква защита на инвеститорите, на бизнесмените. Хората в Гърция вярват, че за всичко са виновни капиталистите, а не силните синдикати, които разрушават работните места с нереалните си искания”, казва Патицас.

Семейство Патицас произлиза  от Инусес, както повечето семейства на магнати, между които и семейството на Ели Патера. Тя е между гърците, които имат и винаги са имали всичко. Преди десет години госпожа Патера отвори своя фирма за недвижими имоти, защото се била отегчила да е просто наследница. Днес на 47 години, говори от Миконос, един остров, недокоснат от кризата. В бар Nammos на брега на Псарус една бутилка шампанско Armand de Brignac струва на клиента 120 000 евро, отбелязва кореспондентът на списанието.

 Петрос Кокалис

Категории: милиардери корабни магнати Ели Патера Петрос Кокалис Георгиос Иконому Леон Патицас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus