Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Как да си изберете слънчеви очила

29 Март 2014 / 12:03:26  GRReporter
3112 прочитания

Ако нямате слънчеви очила, заслужава си за малко повече пари да си вземете добри, защото това не е въпрос на мода, а на защита на очите. Може да ги съчетаете и със стила си-стига да не си изберете очила с лошо качество на лещите, които вместо да ви направят  добро, да ви причинят проблеми.

Изберете си очила от специализираните оптики, а не евтини решения, които ще ви излязат много по-скъпо. Не забравяйте, че добрите очила винаги са на мода.

Ако искате съвет, не инвестирайте в очила с ярки рамки, които скоро ще ви омръзнат, и отново ще трябва да похарчите пари. Класически избор ще отива повече на стила и няма да ви предаде. Следващите съвети ще улеснят избора ви и ще прекарате лято без бръчки около очите.

1. Защита

Излагането на ултравиолетови лъчи може да предизвика множество проблеми на очите ви – перде, изгаряния и дори рак. За да ги избегнете, погрижете си слънчевите ви очила да имат поне 99% защита от UVB лъчи и поне 90% защита от UVA лъчи.

Не купувайте очила в неспециализирани места и не носете очила без информация за това каква защита предлагат.

2. Естетика и стил

Пазарът предлага огромен избор и множество дизайни, които затрудняват избора на идеалния стил. Следват няколко от най-популярните стилове:

  • Огледални очила- идеални са за големи надморски височини, тъй като ограничават повече от обикновените очила преминаващите ги слънчеви лъчи. Популярни са заради широката си употреба в американските полицейски сили.
  • Очила тип авиационни (Aviators) –това са очила с форма на лещата, напомняща сълза и се свързват с употребата им в американската авиация, армията и частите за сигурност. Отиват на повечето форми на лицето, но най-много на овални лица.
  • Wayfarers –най-популярни са през 50-те и 60-те години, и са смятани за авангардни заради пластмасовите рамки. Заедно с aviators са смятани за най-успешния дизайн в историята на слънчевите очила, и отново идват на мода през последните години с нови дизайни и размери.
  • Teashades –това са очилата на Джон Ленън и Ози Озбърн. Заради размера си не предлагат най-добрата защита, но са свързани с движението на хипитата.
  • Очила, прегръщащи  лицето- носят се главно от спортисти, и занимаващи се с екстремни спортове.
  • Свръхголеми (oversized)- дойдоха на мода през 70-те, когато започна да ги носи Джаки Онасис.

Каквато и форма да изберете, трябва да прилягат на главата ви, да не са тесни и да не докосват миглите.

3. Цвят на стъклата

Не трябва да се влияе от модните течения, а от това доколко са ви необходими контрастът и диференциацията на цветовете. Някои лещи наблягат на контраста на цветовете, а не на диференциацията, което може да бъде проблем, особено когато шофирате и трябва да различавате червено и зелено например.

Сивите лещи намаляват  интензивността на светлината, което е най-желаното нещо, без да променят цветове или контраста между тях.

Кафявите лещи засилват контраста частично, блокирайки синята светлина да достигне до вас, така че са идеални за зимни спортове.

Жълти лещи-засилват значително контраста, блокирайки почти напълно синята светлина и затова се използват от ловци и скиори, но не се препоръчват за шофиране или друга дейност, която изисква различаване на цветовете.

Червени лещи- добри са за зимни спортове, но само за облачни дни.

Онези, които играят голф, предпочитат лещи с бронзов цвят, а тенисистите предпочитат сини или зелени лещи, за да различават жълтата топка.

4. Материал, от който се правят лещите

Очилата, направени от полиуретан са много издръжливи, гъвкави, леки, осигуряват яснота на зрението, но са доста скъпи. Стъклената леща е по-тежка, скъпа, а също така опасна, ако-случайно-се счупи докато носите очилата.

Поликарбонатните лещи не са толкова устойчиви на протриване, нито толкова  „ясни” като видимост, но очевидно са по-икономични. Акрилните лещи са също икономични, но по-трайни от всички.

 

Категории: слънчеви очила защита цвят дизайн лещи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus