Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Как да се отървете от килограмите, натрупани през празниците

06 Януари 2013 / 17:01:18  GRReporter
1681 прочитания

Хапнали сте си курабийки, пуйка и всичко друго от празничното меню? И тъй като всички хубави неща приключват в един момент - сега е време на равносметка. Преди да се качите на кантарчето и да вземете необходимите решения от вида „каква диета да правя сега”, вижте един пътеводител на вкусната детоксикация за следпразничния период.

Стоп на въглехидратите

Една от най-големите хранителни промени през празниците е твърде големият прием на въглехидрати, главно от захарта в сладкишите. За да се върнете към нормалния ритъм, трябва да ограничите употребата на сладки неща и да се възстановят нивата на глюкозата в техните физиологични рамки.  По същия начин трябва да се отнесете и към хляба и тестените изделия, от които (за нещастие) трябва да се разграничите. И тъй като това не е лесно- направете го постепенно като заместите храните, съдържащи бяло брашно и захар с други, които съдържат кафява нерафинирана захар и пълнозърнесто брашно.

Повече зеленчуци

Празничните трапези на Коледа и Нова година не са известни със своите салати, затова трябва да включите в ежедневното си меню вашите стари добри познати-зеленчуците. И тъй като повечето от нас през тези дни избират курабийките, а не един плод  добре е да започнете лека-полека да се връщате към добрите навици.

Яжте по-малко

Може през празничните дни богатите вечери да имат своето място, но за да се детоксикира организмът трябва да се храните по-малко. Дните на пълната с всякакви вкусотии кухня минаха и сега трябва стомахът ви отново да се приспособи към ежедневието и да не ви прилошава.

Помните ли водата?

За да се детоксикира организмът ви е нужна вода... много вода. През изминалите дни сте привикнали към алкохола, газиранитеи други „забранени” напитки, но сега тялото ви се нуждае от хидратация и енергия, за да отговаря на изискванията на новата година.

Ако разбира се сте от онези, които не могат да се приспособят към промените веднага изберете чая без захар, който съдържа антиоксиданти. Като алтернатива, можете да изберете един плодов фреш сутринта  и един зеленчуков фреш следобед, които ще ви предложат всичките необходими хранителни съставки, от които имате нужда.

Един... зехтин?

За да премахнете токсините от организма си има класически изпитан метод – този на зехтина. Няколко лъжици зехтин екстра върджин следобед осигуряват резултатното функциониране на черния дроб и допринасят за отделянето на жлъчка.  За хората, които са по...- гурме типове, половин чаша рициново масло може да е от помощ за стомашните проблеми, макар че това не се базира на някакво научно доказателство.

Забранените неща

Алкохол, кофеин, червено месо, масло-всичко това отива в шкафа (и го заключете добре!). Опитайте се да концентрирате избора си върху храни с богато съдържание на вода, каквито са краставиците, зелето, селъри, марулята. Грейпфрутът също е добър избор, тъй като съдържа пептични ензими, а за по-добри резултати избягвайте зърнените продукти с глутен, морските дарове и обработените храни.

Бъдете реалисти

За да можете да приложите с очаквания резултат новите хранителни промени и да върнете организма си към ежедневието извън празниците, трябва преди всичко да сте реалисти. Направете си план, който да се опира на балансиран и здравословен начин на живот с редовни упражнения и ще видите резултатите скоро. Преди всичко си спомнете обаче, че е необходимо време, за да се детоксикирате от празничните пирове и да изгубите, но и да запазите желаното тегло.

 

 

Категории: празници детоксикация храни диета въглехидрати вода зехтин
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus