Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атентаторите планували да изстрелят ракета срещу централата на Нова демокрация

15 Януари 2013 / 14:01:03  GRReporter
1476 прочитания

 

Нападателите, които обстреляха партийната централа на Нова демокрация са използвали тежко оръжие, вероятно ракетомет. Това се посочва в показанията на очевидец на нападението, направени пред членове на Службата за борба с тероризма.

Свидетелят заявил, че освен автоматите тип Калашников двамата нападатели са носели в допълнение и подобно оръжие, което обаче не успели да използват. Според разказа му двамата са действали много бързо. Стреляли с калашниците и след това се насочили към локалното платно, откъдето са имали по-добър оптичен контакт със своята цел. Въпреки това те не успели да го използват.

Ако тези твърдения се докажат от разследването завръщането на „тежкия тероризъм” в Гърция ще бъде факт.

В същото време балистичното изследване на използваните в нападението автомат и пистолет показа, че оръжията не са били използвани в предишни нападения. На базата на това откритие полицейските власти са категорични, че вчерашните нападатели не са участвали в кървавото нападение срещу полицейски участък през октомври 2009, където също бяха използвани автомати Калашников. Въпреки това те не изключват възможността от ново задействане на част от групировката „Конспирация на огнените ядра”, нова поява на Никос Мазиотис или започването на бойни действия от страна на „Сектата на революционерите”, които също са имали калашници в своя арсенал.

Разглеждат се също сценариите за прерасването на групировки като „Борещо се малцинство”, „Отклоняващи се поведения” или „Нулева толерантност”, които в миналото организираха основно палежи. От Службата за борба с тероризма очакват манифест от страна на организацията, която ще поеме отговорността за нападението.

Паралелно с това съдът освободи заловения преди два дни 29-годишен студент, който бе обвинен в участие в терористичната групировка „Конспирация на огнените ядра” и в притежание на оръжие.

На младежа бяха наложени ограничителни мерки, като забрана да напуска страната, задължително явяване в полицейски участък на определени дати и забрана да контактува с други обвинени за участие в същата групировка.

Студентът отрича, че е членувал в „Конспирацията на огнените ядра”. Неговата адвокатка постави под съмнение резултатите от лабораторните изследвания на генетичния му материал, който бе открит по откритите в района на Атинския университет оръжия. Защитничката му заяви, че конкретният генетичен материал би могъл да принадлежи на други осем души и поиска проверка от вещо лице.

С подобно решение бе освободена и една 25-годишна жена, чийто генетичен материал също бе открит по открития арсенал. На студентката бе наложена само забрана да напуска страната.

Малко по-рано в изненадваща акция полицията нахлу в трета поред анархо-комуна в центъра на Атина. Става дума за така наречената „окупация Лела Караяни”, по името на улицата, на която се намира. Сградата е превзета от анархисти от април 1988 и до днес бе най-старата окупирана сграда в гръцката столица. Това е третата „чистка” в анархо-комуна след операциите във вила Амалия и вила Мария Калас. До момента полицейските части са заловили 14 души.

Час по-късно в известната с връзките си в анархистките среди електронна страница Indymedia бе публикувано писмо, с което неизвестни лица поемат отговорността за нападението срещу дома на брата на говорителя на правителството Симос Кедикоглу в съботната нощ.

Анонимните автори на писмото се обръщат именно към него, а не към брат му Георгиос. Те дори отричат, че нападението е станало в неговия дом: „Многоетажният и голям на площ комплекс, който се състои от къща в неокласически стил и друга съвременна постройка са собственост на неговото семейство. В някои от апартаментите на горните етажи живеят негови близки, но в повечето живеят наематели. Следователно нападението не беше извършено в дома на брат му, а във входа на блока”.

За същността на нападението те пишат: „Наша обективна цел, след като счупихме стъклената врата на входа беше офисът, който Симос Кедикоглу използва често.Той се намира на в дясната част на партера. Бронираната врата не ни позволи да направим нещо съществено. Затова изляхме количество бензин във входа и го запалихме. Там се намираше само вратата на офиса на Симос Кедикоглу и една друга бронирана врата, която води към второто предверие, където се намира асансьорът за горните етажи. Нападението не предизвика никаква опасност за никого”.

Те посочват, че атентатът е бил извършен в отговор на полицейските акции срещу обитателите на анархо-комуните вила Амалия и Скараманга (вила Мария Калас). Впечатление предизвиква фактът, че конкретният „манифест” не е подписан от никоя организация или група и отговорността за нападението става по анонимен начин.

Категории: Криминална хроникаПолитика терористични групировки Нова демокрация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus