Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Изнасят вещите на Онасис от Скорпиос

16 Април 2013 / 10:04:45  GRReporter
12195 прочитания

От няколко дни Скорпиос-малкият остров в Йонийско море, станал широко известен като “островът на Онасис” вече не принадлежи на наследничката на легендарната гръцка династия.

Заедно с него Атина Онасис продаде и част от семейната си история, която новата собственичка едва ли ще пренебрегне. Нейното име е Екатерина Рибольовлева – 24-годишната дъщеря на руския олигарх Дмитрий Рибольовлев.

От години насам различни източници твърдяха, че единствената наследничка на Аристотел Онасис търси купувач за острова. Жители на остров Левкада, откъдето са били и повечето от членовете на обслужващия персонал твърдяха, че Атина не е посещавала Скорпиос от много години. Той пустееше в неприсъщо мълчание в сравнение с оживлението през 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век и бе само сянка на предишното си величие. Единствено посещенията на туристи напомняха, че на това място са почивали и са се забавлявали световноизвестни личности като двете най-важни жени в живота на Онасис – Мария Калас и Жаклин Кенеди. Разбира се, те не можеха да слязат на острова, а само да се доближат на разстояние от няколко десетки метра с корабче или лодка.

Аристотел Онасис и Мария Калас, заснети на плажа на Скорпиос

Слуховете, че остров Скорпиос е преминал в руски ръце бяха потвърдени преди няколко дни. В официално съобщение на семейството на Дмитри Рибольовлев, което бе публикувано в британския вестник Independent се посочва: “Компания, която представлява интересите на Екатерина Рибольовлева закупи консорциум от компанни с предишна собственичка Атина Онасис. Сред активите на консорциума са островите Скорпиос и Спарти”. Според текста новата собственичка възнамерява да оползотвори Скорпиос и по-малкото островче Спарти “със “зелени” технологии, съобразени с околната среда”. Заедно с островите семейството на руския олигарх е закупило имот с площ 2 декара в центъра на Нидри на остров Левкада, един друг имот с площ 6 декара в Палеро, откъдето са вземали почва за насажденията на Скорпиос, както и система от четири водни сонди, които водоснабдяват острова.

Паметникът на Аристотел Онасис на пристанището в Нидри на остров Левкада

До момента не е внасяна промяна за собствеността на Скорпиос в имотния регистър в Левкада. Юридически източници твърдят, че такава може и да няма изобщо, тъй като прехвърлянето е направено така, че да заобиколи завещанието на Аристотел Онасис, в което той забранява островът да бъде продаден.

От няколко дни на Скорпиос са били забелязани камиони, които извозват предмети от времето, когато островът е бил обитаван от гръцкия милионер. Според източници повечето са стари строителни материали, останали складирани в продължение на години. Операцията по почистването е започнала още от средата на ноември миналата година. “Става дума за стари материали, ръждясали цистерни, нефункциониращи вече машини. През тези месеци около 4 или 6 камиона са изнесли от Скорпиос стари машини, климатици, хладилници и други остарели предмети. Някои от камионите бяха покрити, но нямаме потвърдена информация да са били пренесени други предмети”, твърди пред вестник Етнос Георгиос Гаврилис, собственик на ресторант на отсрещния остров Меганиси. Той и други местни жители посочват, че мобилизацията не е обичайна за Скорпиос, където през последните 10 години животът е замрял почти напълно.

Снимка: meganisinews.eu

Част от жителите на региона, който живее с мита на Онасис в продължение на повече от половин век не приеха новината за продажбата на неговия остров с одобрение. Неизвестност цари и около бъдещето на 15-те членове на обслужващия персонал, много от които са малко преди пенсия. Засега всички очакват края на сложните правни процедури в Кипър, Брюксел, Женева и Люксембург и окончателното преминаване на острова в ръцете на Екатерина Рибольовлева.

“Хората очакват островът да оживее отново. В Нидри бяхме свикнали да посрещаме богати и известни хора, да има непрекъснато движение на кораби и яхти. Ако новият собственик реши да инвестира в Скорпиос в това трудно за всички ни време, толкова по-добре”, заяви заместник-кметът на Левкада Тасос Газис.

Внучката на Аристотел Онасис - Атина

“Всички очакваме да видим какво ще е бъдещето на острова. Всички очакваме да имаме полза от това”, казва Герасимос Ставракас, собственик на ресторант в Нидри, който някога е работел на легендарната яхта на Онасис “Христина”. Той помни как в безсънните нощи с Аристотел са се разхождали по крайбрежната улица в Нидри, боси като моряци.

Категории: Знаменитости остров Скорпиос Аристотел Онасис Атина Онасис Дмитрий Рибольовлев Екатерина Рибольовлева
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus