Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Антитерористи обискират скривалището на Никос Мазиотис

18 Юли 2014 / 15:07:47  GRReporter
811 прочитания

След зрелищния арест на издирвания терорист Никос Мазиотис в сряда по обяд в центъра на Атина, събитията започнаха да се развиват бързо.

Малко след 14.00 днес стана ясно, че властите са открили скривалището на терориста, намиращо се в апартамент на 5-ия етаж в кооперация на улица „Ипсиланду“ № 27, на границата между атинските общини Певки и Маруси, близо до станция на метрото.

В момента районът е отцепен от полицейските сили, а антитерористите извършват обиск в апартамента.

Според информация на Атинската осведомителна агенция, в жилището са живеели Никос Мазиотис, неговата приятелка Пола Рупа и тяхното около 4-годишно дете, но при влизането си полицаите не са заварили никого.

Според същите източници, двойката живеела под наем в апартамента от около 2 години, като Мазиотис винаги излизал с перука, а Пола Рупа била боядисала косата си руса.

Продължава разследването за да бъде открит гаражът, в който по всяка вероятност се намира автомобилът, купен миналата година от Мазиотис с фалшивата лична карта на името на Михалис Михелакис, както и явката с оръжието. Междувременно вчера стана ясно, че пистолетът, с който в сряда преди да бъде заловен Мазиотис изстреля срещу полицаите 8 куршума ранявайки един полицай и двама туристи, не е бил използван преди, в обири на банки или при други нападения.   

Затяга се примката около сътрудниците на Мазиотис

По-рано днес магистратите издадоха заповед за арест на лицето, което се смята за съучастник на Никос Мазиотис, въз оснава на данните, предадени на правосъдието от полицията.

Става въпрос за 35-годишен мъж, участвал в зрелищните банкови обири в Метана на 25 юли 2013 и Акрата на 20 декември 2012, а според източници, участвал и в отвличането на гръцкия бизнесмен Георгиос Милонас през 2008.

Според същите източници, един ден преди въоръжения обир в Метана на 25 юли 2013, при който бяха откриднати 109 000 евро, 35-годишният мъж е огледал мястото, а за да не бъде заподозрян е влязъл в банката и е бил обслужен като клиент. Собственоръчният му подпис върху банковия документ обаче го издал на властите.

Според добре информирани източници, полицията е по следите на още един близък сътрудник на Никос Мазиотис.

Междувременно бе издадена заповед за ареста и на Никос Мазиотис въз основа на новите обвинения, които му бяха повдигнати вчера. Това стана чисто формално, защото от момента на неговото задържане започна да тече срокът за изтърпяване на 50-годишната му присъда (от които според гръцкото законодателство трябва да излежи 25 години), наложена му за участие в терористичната организация „Революционна борба“.

Съгласно закона, когато заповедта за арест бъде съобщена на обвиняемия, в рамките на 24 часа той трябва да се яви пред следователя, или да бъде определена дата за неговата защитна реч.

Обвиненията срещу Мазиотис

Обвиненията, повдигнати срещу Никос Мазиотис и неговите сътрудници, са за:

  • Множество опити за убийство, извършвани хладнокръвно, заедно с други съучастници и поотделно.
  • Незаконно притежаване на огнестрелно оръжие
  • Незаконно използване на огнестрелно оръжие
  • Нарушения, свързани с взривни материали.
  • Серийни обири, извършвани съвместно от маскирани лица, като при един от обирите е причинена тежка телесна повреда.
  • Участие в престъпна организация.
  • Сдобиване с фалшив документ.
  • Фалшификация.
  • Особено тежки случаи на кражби и обири от лица, обединили се в група с цел извършването на престъпления.
  • Умишлен палеж, който би могъл да застраши чуждо имущество.

 

 

 

Категории: Никос Мазиотис скривалище обиск съучастници антитерористи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus