Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Издателят Петрос Костопулос фалира и го оповести в публична “изповед”

23 Февруари 2012 / 21:02:26  GRReporter
1621 прочитания

Поредната гръцка компания попадна под ударите на член 99 от Кодекса за фалит на предприятията, но този път не е нито верига супермаркети, нито хотели. Компанията е ΙΜΑΚΟ, собственост на издателя на списания за мода, светска хроника и жълти новини Петрос Костопулос. Той обяви официално фалит. Недвижимото имущество накомпанията бе сложено под запор докато стане ясно как кредиторите ще си разделят това, което е останало от издателската империя на Костопулос.

За разлика от останалите предприемачи, които не успяха да се задържат на коня след разгара на икономическата криза, Петрос Костопулос реши да напусне арената с драматичен тон, като новината за фалита на компанията бе обявена с отворено писмо, което медиите нарекоха “изповедта на Костопулос”! В нея той оприличава фалита на смърт на дете от семейството му и го определя като личен провал, “въпреки, че условията, в които се развива издателският сектор са убийствени”, казва Костопулос и продължава: “дадох каквото имах, за да спася фирмата”. След протяжни и леко хаотични обяснения как бляскавата му кариера на издател е приключила, Костопулос като образцов гражданин благодари на жена си Джени Балацину. Нарича я скала, на която може да се опре и не пропуска да отбележи, че вече единствената му работа, която му е останала е телевизионното предаване по Антена, а между редовете на този параграф се чете “едва ще се прехранваме”.

Лакис Гавалас, който също е под ударите на икономическата полиция публикува в профила си в туитър: “Съчувствам на ΙΜΑΚΟ и на работещите там... Никой не забочва бизнес, за да се окаже в тази позиция .. Късмет на всички нас и особено на работещите...”. Иронията се засилва от факта, че работещи във фирмите, които са попаднали под член 99 не са виждали заплата месеци преди официално собствениците да обявят фалит, въпреки увещанията им, че ще си получат парите рано или късно. Друга свързваща нишка между Гавалас и Костопулос освен безславните им фалити са и годишните им партита в Миконос и Атина, които дори след разгара на кризата не могат да се определят нито като скромни, нито с нисък бюджет.

Отговорът на служителите в ΙΜΑΚΟ на костопуловата изповед не закъсня. Те не описват същата трагично-романтична картина, в която един издател на бял кон е загубил битката с дракона на икономическата криза след кървав двубой. Напротив. Служителите дават да се разбере, че Костопулос не само не им е плащал с месеци заработеното, а и обещанията, че ще си получат парите са били напразни. “Заложници на ΙΜΑΚΟ са десетки работещи. Те не са получавали заплата четири месеца, а на служителите с по-гъвкави договори не им е плащано вече година”, пише в обръщението на служителите в "Nitro", "People", "InStyle" и останалите издания под ръководството на Костопулос. Работещите в редакциите на компанията разказват, че във вторник вещни лица и полицията са влезли в сградата на ΙΜΑΚΟ и са започнали да описват една по една вещите, за да се направи запор върху тях. По случайност или не, точно седмица преди събитието Петрос Костопулос се е погрижил да премести личния си офис на друг адрес, заедно с по-ценните предмети в него, се посочва в обръщението на работещите.

Категории: ИкономикаПазари Костопулос ΙΜΑΚΟ издател фалит Гърция Nitro People InStyle
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus