Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Лакис Гавалас обвинен и в пране на мръсни пари

05 Февруари 2012 / 17:02:37  GRReporter
1677 прочитания

Нови тежки обвинения са отправени срещу Лакис Гавалас, този път за легализиране на приходи от престъпна дейност или известното „пране на мръсни пари”.

Така положението на известния бизнесмен ще стане още по-тежко, тъй като след задържането му миналия понеделник, заради неизплащане на ДДС в размер на близо 150 000 евро, сега срещу него са отправени нови обвинения за легализиране на приходи от престъпна дейност. А това, както и неизплащането на ДДС, представлява углавно престъпление.

Заедно с обвинението за пране на пари, отправено срещу бизнесмена, властите са запорирали 16 негови имота на стойност десетки милиона евро в Миконос, Кифися и Пеания, както и четири негови сметки в гръцки банки с 134 685 евро, за да може държавата да си обезпечи вземанията в размер на близо 12 милиона евро, които й дължи Гавалас.

В свой доклад, прочетен пред атинската прокуратура, Службата за борба с легализирането на приходи от престъпна дейност констатира в резултат от извършеното разследване на имуществото на Лакис Гавалас, че недвижимите имоти, собственост на бизнесмена, са продукт на престъпна дейност.

Т. е. той е купил недвижимите имоти със средства, които е укривал, за които не е платил надлежните данъци. А това представлява углавно престъпление, тъй като стойността им многократно надвишава лимита от 150 000 евро, определени от закона за углавните престъпления.

По-конкретно, в доклада на Службата за борба с легализирането на приходи от престъпна дейност става дума за «продукт от укриване на данъци», който Гавалас  «легализира» със закупуването на скъпи недвижими имоти, като този в Кифися, с обща площ 5 декара, имота във Фтелия на остров Миконос, където има вила, разположена в парцел с обща площ 4,8 декара, както и в района на Пеания, където притежава 14 земеделски парцела с обща площ близо 5 декара.

В същия доклад се споменава за четири сметки на бизнесмена в гръцките банки Eurobank, Националната Банка, „Емборики” и „Пиреос”, където са запорирани съответно сумите от 56 087 евро, 39 578 евро, 31 000 евро и 18 000 евро.

Очаква се докладът на Службата да бъде предоставен на районния прокурор, който да разпореди предварително разследване, за да може впоследствие да повдигне допълнителни обвинения срещу бизнесмена за легализиране на приходи от престъпна дейност, освен обвинението за укриване на данъци, което вече му е повдигнато.

В следващите дни се очаква 60-годишният бизнесмен да бъде призован от прокурора, за да даде обяснения като заподозрян за пране на пари, въз основа на посочения доклад.

Това ще бъде четвъртият път в рамките на два месеца когато Лакис Гавалас ще се изправи пред правосъдието във връзка със задълженията си към държавата. Той вече се намира в предварителния арест на затвора в Маландрино, област Фокида, след кратък престой в затвора в Амфиса след третото му задържане. Тогава беше обвинен за неизплащане на ДДС в размер на близо 150 000 евро (углавно престъпление) за 2011 от втората му компания, чиито дългове възлизат на 500 000 евро.

Известният бизнесмен, който „поведе хорото” на предварителните арести, тъй като бе  първият от стотиците задържани за данъчни задължения стигнал до затвора, бе арестуван за първи път в началото на декември 2011 от Службата за борба с икономическите престъпления. Гавалас бе задържан в дома му в Колонаки, малко след като се бе прибрал от нощен клуб. По-късно бе освободен и до последния му арест продължаваше безгрижно светския си живот.

Първият арест на Лакис Гавалас – и тогава за углавно престъпление – бе за неизплащане на ДДС в размер на 1,5 млн. евро. След защитната му реч и със съгласието на прокурора съдията го освободи срещу парична гаранция. Освободен беше Гавалас и по-миналия петък, но няколко часа по-късно полицаите от Службата за борба с икономическите престъпления отново му сложиха белезници, за трети път, и то най-горчивия.

 

Категории: Лакис Гавалас арест пране на мръсни пари Служба за борба с легализирането на приходи от престъпна дейност
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus