Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Изчезна 18-годишно момиче, активира се системата Amber Alert

16 Май 2014 / 10:05:23  GRReporter
1420 прочитания

Гръцката фондация за защита на децата „Усмивката на детето” издаде  Amber Alert за изчезването на момиче от центъра на Атина. Патриция-Вероника Куровска е на 17,5 години и е изчезнала от дома си в квартал Като Патисия във вторник, 13 май.

Момичето е с височина 1,75 м. и тегло 65 кг. Има дълга черна коса и сини очи. Носи очила за късогледство, които понякога сменя с лещи.

От фондацията призовават хората, които знаят каквото и да е за изчезването на Патриция – Вероника да се обадят в най-близкия полицейски участък или на телефона на Европейската линия за изчезналите деца на номер 11600.

В същото време отделът за борба с електронните престъпления на гръцката полиция обяви резултатите от операция за откриването на участници в педофилски мрежи в целия свят.

В рамките на продължилата над седем месеца операция с кодово наименование „Хидра”, членове на службата разкрили общо 78 души, чиито електронни следи са били намерени в 32 различни държави. Освен в Гърция били намерени педофили в германия, Русия, САЩ, Великобритания, Франция, Полша, Швеция, Китай, Чехия, Иран, Холандия, Италия, Швейцария, Бразилия, Перу, Венецуела, Украйна, Саудитска Арабия, Южна Африка, Колумбия, Грузия, Ливан, Шри Ланка, Австралия, Канада, Португалия, Мексико, Бахамските острови, Австрия, Словения и Белгия.

В резултат на разкритията в Гърция са били заведени три досъдебни дописки и заловени трима души в Атина и Йоанина. Двамата са гръцки граждани на възраст 34 и 25 години, а третият – 47-годишният педиатър от България Светлозар Захариев. Срещу тримата бяха повдигнати обвинения за разпространение на порнографски материали, на които са представени непълнолетни лица в интернет.

34-годшиният грък е бил заловен през ноември 2013, след като от службата установили, че разпространява особено твърдо порно с участието на деца чрез специална програма за размяна на файлове  Peer to Peer (P2P) в интернет.

След това членовете на службата провели разследване в конкретната програма с цел да открият и други потребители, които са разполагали и предлагали на други детски порнографски материали.

В края на април те заловиха в Йоанина 47-годшиния педиатър. По време на обиска в дома му бяха открити голям брой изключително шокиращи порнографски материали с участието на деца. Срещу Светлозар Захариев бяха повдигнати обвинения за доставка чрез интернет и притежание на детски порнографски материали, които са били създадени с участието на дете под 15-годишна възраст.

Според полицията педиатърът заемал централна роля в затворената група на потребителите на конкретната програма за размяна на архиви. Те се опитвали да скрият своята незаконна дейност в интернет с помощта на програми за скриване на тяхната електронна идентичност и криптиране.

Дни по-късно бил арестуван и третият участник – 25 – годишен мъж, в чийто лаптоп били открити архивирани файлове (видеоматериали и снимки) с порнографски материали с участието на непълнолетни.

Изследването на файловете в полицейските лаборатории показало, че материалите, които съдържат особено шокиращи сцени се откриват за първи път.

Общите данни, които са били намерени по време на операциите в горепосочените държави са били изпратени до Interpol и Europol с цел да бъдат заловени и останалите потребители на програмата и точният брой на разменяните в нея материали, както и да се разпознаят вероятни жертви на детска порнография. 

Категории: Криминална хроника изчезване на дете Amber Alert детска порнография полицейска операция отдел за борба с електронните престъпления
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus