Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Драмата на гръцката НЕК: „Да приватизирам или да не приватизирам”

30 Юни 2010 / 12:06:25  Виктория Миндова
1312 прочитания

„Не продаваме и не сме за продан” гласи лозунгът, който е опънат на гигантското платно на сградата на Националната електрическа компания на Гърция на улица Халкокондилис в Атина. Друг ултиматум, който е изписан с огромни букви на второто платно въху фасадата на сградата е свързан със забраната на допълнителни назначения в компанията. Независимо, че поради липсата на персонал, компанията харчи над 100 милиона евро годишно за изплащанети на извънреден труд. И двете искания са инициатива на Конфедерацията  на енергоработниците в Гърция, които заплашват с дългосрочни стачки, ако правителството на Георгиос Папандреу не се откаже от  плановете си да реформира държавните предприятия и да започне серия от приватизации (включително Националната електрическа компания).

Либерализирането на вътрешния пазар по принципите на свободната търговия е един от приоритетите на социалистическото управление, като от него се очаква да допринесе поне 1% от БВП приход за държавата в следващата година. Енергийният пазар в Гърция от друга страна до момента е монопол на държавата, която днес се намира на прага на фалита. Начало на раздържавяването започна в началото на тази седмица, като правителството пусна един пакет акции на Компанията на Атинската борса. Министърът на енергетиката, околната среда и климатичните промени Тина Бирбили даде обещание, че държавата ще запази 51% от дяловия капитал на предприятието. Доводът за това задържане е, че Националната електрическа компания е все още печеливша и няма смисъл да се раздържавява.

Това твърдение не убеди синдикалните лидери в намеренията на правителството и председателят на конфедерацията на енергоработниците Никос Фотополус заяви вчера от стачната трибуна: „Обещанията на разни министри не ни успокояват. Още веднъж обявяваме, че разпродажбата на Националната електрическа компания и електроразпределителните и мрежи, няма да бъде допуснато.”

В същото време изпълнителният директор на гръцката Национална електрическа компания Артурос Зарвос алармира, че от 2013 година дружеството ще трябва да купува правото за ползване на лигнитни въглища, които в процеса на горене отделят голямо количество въглероден диоксид в атмосферата. Плащанията на тези така наречени „въглеродни такси” са съобразени с целите на страните от Европейския съюз за опазването на околната среда и намаляването на вредните емисии в атмосферата до 2020 година. Така след по-малко от две години печелившото до момента държавно енерго предприятие ще стане губещо, защото поне 800 милиона евро годишно ще струва изплащането на еко-приятелските такси.

„Изчисленията ни показват, че през 2012 година очакваме чиста печалба около 400-500 милиона евро. От 2013 година обаче това ще е размерът на годишната  ни загуба. Трябва или да увеличим цената на тока, или да обявим фалит,” заяви пред журналисти шефът на гръцката Национална електрическа компания. Има един трети вариант, който нито управляващи, нито работници не са готови до момента да обсъдат спокойно и той е пълното раздържавяване на компанията или на принципите на приватизацията, или чрез отдаване на концесия. Най-важното условие и в двата случая е частният собственик/концесионер договорно да се ангажира с обновяването на елпроизводството, като развие и алтернативни източници на енергия. По този начин ще се намали процентният дял електричеството, произвеждано от лигнитни въглища и съответно крайната цена за потребител, като в същото време енергийният пазар в страната ще е по-добре синхронизиран с европейските цели в този сектор.

Не на последно място остава и проблемът с недостига на персонал в енерго дружеството. Бойкотът на работните синдикати срещу допълнителните назначения в компанията изглежда повече от противоречив при положение, че  те самите са принудени да работят повече човекочасове от приетите според трудово-правните отношения в страната. Специалисти в областта поясняват, че тази реакция на синдикатите е свързана с плащането на допълнителните суми за извънреден труд.  При отварянето на нови работни места, тези практики ще бъдат спрени. Така старите служители в дружеството ще бъдат „ощетени” и ще трябва да разчитат само на чистата си заплата.

Категории: Национална електрическа компания приватизацияИкономикаПазариКомпании
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus