Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Икономически престъпления под крилото на семейство Папандреу

08 Януари 2012 / 15:01:25  GRReporter
1187 прочитания

Янис Капелерис, или “Рамбото от Агия Варвара”, както го бяха кръстили при поемането на поста ръководител на Агенцията за борба с финансовите престъпления, тъй като живееше в тази община, трябваше да подаде оставка по искане на финансовия министър Евангелос Венизелос. По този начин бе открит пътят за съдебното разследване на случая с циркуляра на Капелерис, с който се регулира регистрацията на търговците на горива в системата “ИФЕСТОС”.

Съдебното производство е образувано заради несъбраните глоби за контрабанда с горива, като размера на щетите за държавата е посочен в доклада на зам.-финансовия прокурор Спирос Музакитис и възлиза на 15 млн. евро.

Според приятели на бившия главен секретар, той е убеден, че истината ще излезе наяве, и че спорните глоби всъщност са регистрации, извършени извън необходимия срок, и засягат хиляди фирми, които биха затворили, ако процедурата бе започнала. Също така той твърди, че проблемът е бил известен на политическото ръководство и се е очаквал нормативен акт за неговото решаване.

Въпреки че изчезна от медиите, където беше редовен посетител през първите месеци след поемането на поста, за да представя успехите при залавянето на лекари и бизнесмени, ощетявали държавата, Капелерис продължава да се наслаждава на старите си ежедневни навици. Пие кафе в “Ангелос”, кафетерията, намираща се близо до дома му в Агия Варвара, и посещава заедно с приятели таверната “То драми”, в същия район.

Янис Капелерис живее в Агия Варвара от 1977, когато на 18-годишна възраст идва от родното си село Агиос Йоанис в Монемвасия, за да следва в Икономическия факултет на Атинския университет. В първите години от живота си в столицата той работи в завод за автомобилни гуми. Жени се на 22 години, и година по-късно се ражда първият от двамата му сина.

През 1987 започва кариерата си в службите на финансовото министерство, където е назначен без конкурс. Негови колеги си спомнят, че от рано е показвал качества на добър служител, но добавят, че не е имал «необходимите качества, за да участва съществено в политическата игра».

Въпреки това той се изкачва стабилно по стълбичката на партийната и служебна йерархия. «Той е опитен човек, който познава много добре пазара и знае как функционира системата», споменават бивши данъчни служители и отбелязват, че Капелерис е един от най-добрите познавачи на данъчното законодателство.

Маневри 

Не случайно от 1998 до 2007 той е поставен начело на “Данъчна ревизия”,  издание на Федерацията на данъчните служители, което се занимава с данъчни въпроси, а по-късно е избран за главен секретар в изпълнителната комисия на Федерацията. Капелерис никога не е крил партийната си принадлежност, като е правел и необходимите маневри, за да се намира винаги близо до ръководството на Общогръцкото Синдикално Движение на Трудещите се (ПАСКЕ), както подчертават партийни членове.

Първоначално той работи с бившия председател на Федерацията на данъчните служители, а впоследствие депутат Андреас Макрипидис, а по-късно със следващия председател Янис Гривас. През 2007 те се оказват в два противоположни лагера, тъй като Капелерис подкрепя решително кандидатурата на Георгиос Папандреу за лидер на ПАСОК, докато Гривас подкрепя кандидатурата на Евангелос Венизелос.

С течение на времето Капелерис създава добри връзки със семейство Папандреу и поддържа приятелски отношения с Никос, брат на лидера на ПАСОК, който участва и в неуспешната предизборна кампания на Капелерис като кандидат депутат на ПАСОК в Лакония през 2004 и 2007.

След изненадващата оставка на Димитрис Георгакопулос от поста главен секретар в министерството на финансите през 2010, процедурата на открити консултации (opengov) излъчва като най-подходящ приемник тогавашния шеф на Агенцията за борба с финансовите престъпления.

Въпреки това бяха разпространени слухове, че той никога не е представял автобиография и че за да бъде избран е помогнало приятелството му с Никос Папандреу. Изглежда, че първоначално дори и бившият финансов министър Йоргос Папаконстантину не е искал да работи с “партийния” синдикалист Капелерис, но после отстъпва пред натиска на обкръжението на бившия премиер. Доста от съпартийците на Капелерис неофициално се изказват не особено ласкаво за него, без обаче да подкрепят с факти твърденията си. 

Единствено бившият колега на Капелерис Диомидис Спинелис, работил като главен секретар по Информационните системи, подава сигнал за наличието на механизъм в министерството, чиято цел е да се попречи на събирането на глобите от контрабандата с горива, като намеква за ръководството на данъчните служби. И тогава е отворен мехът на Еол, бога на ветровете…

 

 

Категории: Янис Капелерис съдебно производство Агенция за борба с финансовите престъпления данъчна служба
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus