Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Главният секретар на финансовото министерство е обвинен в углавно престъпление срещу държавата

02 Януари 2012 / 20:01:14  GRReporter
1924 прочитания

Финансовият министър Евангелос Венизелос поиска оставката на главния секретар и отговорник за митниците и данъчните служби Янис Капелерис. Той е бивш началник на Агенцията за борба с финансовите престъпления и се оказа замесен в скандал за корупция, в който висшестоящи изпълнителни органи са забавяли умишлено изплащането на глоби за установени нарушения за контрабанда на гориво. Капелерис е обвинен в углавно престъпление срещу държавата, а глобите, за които направен опит да бъдат потулени са на стойност 15 милиона евро.

Неговото име излезе на повърхността, след разследването на икономическия прокурор Григорис Пепонис, който оттегли оставката си само няколко дни след нейното предаване. В последните дни на декември 2011 той и неговият колега Спирос Музакитис настояха да напуснат заеманите от тях постове, поради оказвания им политически натиск, който им пречил да си изпълняват задълженията. С идването на новата година явно нещо се е променило във вижданията на двамата икономически прокурори и продължават своята работа в разследването на сериозни икномомически престъпления.

От финансовото министерство настояват, че Капелерис е бил освободен от длъжност само, за да улесни съдебното разследване. Той самият отрича да виновен по дадените му обвинения, а икономическият прокурор е наредил разследването да продължи, за да стане ясно дали Капелерис е действал сам или е получил нареждания от по-висок ранг.

Темата с неизплатените глоби от контрабанда с горива се влачи от есента на миналата година. Капелерис бе привикан през ноември от съдебните власти, заради показанията на бившия главен секретар на финансовото министерство Диомидис Спинелис пред апелативния прокурор. В тях Спинелис твърди, че събирателната дирекция към министерството на финансите не е изискала глобите наложени на известни собственици на фирми за горива, въпреки че те са били потвърдени от контролните органи. В свидетелствата си по случая Капелерис твърди, че несъбраните сумите не са резултат от глоби, а от проблем в управлението на системата “ИФЕСТОС”, която засича нередности в търговията с гориво. Той подчертава, че ако 15-те милиона евро бъдат взети по един или друг начин, това щяло доведе до затварянето на 3000 бензиностации в цялата страна. Поради тази причина, Капеларис издал циркуляр да се “замрази” прибирането на глобите, докато се проследи процеса.

На свидетелската скамейка ще бъде привикана и Евангелия Пантази, която оглавява надзора върху митниците. Тя и Капелерис ще трябва да дадат още веднъж обяснения, но този път пред наказателен прокурор в Окръжен съд, Атина. Ако от тяхните свидетелства “изкочат” имена на политици, случаят ще се прехвърли към Народното събрание. Двамата обвиняеми попадат под ударите на закон 1608, член 50 за измяна срещу държавата и действия в ущърб към публичната собственост, което носи наказане за доживотен затвор.

Категории: Криминална хроника контрабанда корупция Гърция Капелерис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus