Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

И вторият в йерархията на Златна зора се предаде на полицията

29 Септември 2013 / 16:09:18  GRReporter
1099 прочитания

Депутатът от Златна зора Христос Папас, за чието задържане в събота бе издадена заповед от прокуратурата, се яви сам в Главна дирекция на гръцката полиция.

«Да живее Златна зора!», заяви вторият в йерархията на партията и добави: «Идвам по собствена воля, нямам какво да крия, истината ще възтържествува, национализмът ще победи».

Депутатът, който пристигна с такси в Главната дирекция на полицията, заяви, че става дума за политическо преследване и каза пред журналистите: «Аз съм напълно свободен».

Задържаният Папас се намира на 12-ия етаж в сградата на полицията, в офисите на отдела за борба с тероризма, където ще даде показания, ще му бъдат взети пръстови отпечатъци и след това ще бъде отведен в съдебния комплекс „Евелпидон”.

Задържаните депутати и членове на Златна зора ще бъдат изслушани във вторник и сряда

Лидерът на Златна зора Николаос Михалолякос и още четирима депутати (Илиас Касидиарис, Янис Лагос, Илиас Панайотарос и Никос Михос) също се намират в сградата на Главна дирекция на полицията, в ареста на отдела за борба с тероризма.

Късно вечерта те поискаха и получиха от следователите дата, за да бъдат изслушани, и това ще се случи във вторник, 1 октомври. Изслушванията на останалите 15 задържани, които се намират в ареста на отдел „Сигурност”, ще бъдат започнати във вторник и ще продължат до сряда.

Нека припомним, че срещу тях са повдигнати обвинения за създаване и участие в престъпна организация, както и за незаконно притежаване на оръжие.

В Главна дирекция на полицията сутринта пристигнаха роднини на задържаните, както и депутатите от Златна зора Евстатиос Букурас и Михалис Арванитис.

11 депутати все още не са задържани

Заповедите за арест, които все още не са изпълнени, са 11. С ареста на Папас броят на задържаните по случая Златна зора достигна 21.

Арестуваните

Задържани са общо три жени – сержант от отдел „Сигурност” в Пирея, приятелката на Янис Лагос и съпругата на ръководителя на местната организация на Златна зора в Никея.

Според източници, сред задържаните има седем души, които са били в Керацини по време на инцидента, завършил с убийството на Павлос Фисас. Двама от тях изглежда са били в колата на Йоргос Рупакяс, убиеца на 34-годишния рапър.

Освен това, вече се смята за почти сигурно, че цялата съдебна документация ще бъде предадена на специален апелативен следовател, предвид сериозността на случая.

Да припомним, че според обвинителния акт, съставен от заместник-прокурора на Върховния съд Хараламбос Вурлиотис, Николаос Михалолякос е водач на «престъпна организация, действала от 1987 до днес». Организацията се базира на нацисткия «Принцип на лидера» («Fuehrerprinzip»).

В своя обвинителен акт, състоящ се от 9 страници, Хараламбос Вурлиотис нарежда да бъдат разследвани и други лица, както и извършването на други престъпления, като пране на пари и рекет, тъй като има признаци за подозрително финансиране на членовете на Златна зора, както и за сътрудничество на членове на партията с представители на подземния свят.

Вчера министърът на обществения ред Никос Дендиас обеща, че разследването «ще продължи във всички посоки и ще бъде завършено».

«Правовата държава не е оголена и неспособна да се защити от вулгарната заплаха на ирационалното насилие», посочи Дендиас.

 

 

 

Категории: Златна зора задържани полицейска акция обвинения Христос Папас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus