Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

И хайлайфът в Гърция вече трябва да спазва законите

18 Декември 2013 / 12:12:36  GRReporter
1376 прочитания

Бившият министър в две правителства на Нова демокрация Михалис Ляпис бе отведен в съда за експресно правораздаване в Атина с белезници на ръце. Срещу него бяха повдигнати обвинения за документална измама и фалшификация. В допълнение му бяха наложени глоби за поставения на джипа влекач и за затъмнените стъкла на колата.

Той бе арестуван във вторник около 11:00 в атинското предградие Артемида от полицаи от отрядите ДИАС, след като те установиха, че луксозният му джип е с фалшиви регистрационни номера и без застраховка.

Михалис Ляпис даде показания пред прокурора, който прие искането му да отложи процеса с ден по-късно. Така делото срещу него бе определено за четвъртък, 19 декември.

В изявления пред медиите той каза, че предал законните регистрационни номера на данъчните власти, за да се освободи от задължението да плати данъка от финансови съображения. „Пенсионер съм. Кризата засегна и мен. Не казвам, че съм беден. Колата ми стои паркирана в един склад в Порто Рафти (крайбрежно селище в област Атика – б.а.). Понеже се готвя да пътувам за Азия се притесних, че акумулаторът може да се повреди и затова излязох с нея на пътя. Бях си платил пътните такси за 2013. Застраховка нямах, защото не движех колата. Случката е много нелепа. Ще бъда наказан както следва”.  

Според полицейски източници обаче, при спирането си от полицаите той изтъкнал факта, че в продължение на години е бил депутат и министър, за да избегне проверката. Въпреки опитите му да се освободи от отговорност по общоприетия за ред политици в продължение на години начин, полицейският екип получил заповед да последват законната процедура. В резултат на проверката те установили, че Ляпис не носи шофьорската си книжка, както и че регистрационните номера са фалшиви и н няма застраховка. Бившият министър се опитал да се оправдае, като казал, че се снабдил с фалшиви номера, за да може да „се разхожда с колата”.  

Провиненията, за които Михалис Ляпис ще се яви пред правосъдието не са толкова тежки, колкото моралната страна на действията му. Той бе член на гръцкия парламент в продължение н десетилетия и министър в две правителства на Нова демокрация. По време на мандата му в министерството на транспорта бе приет новият правилник за движение по пътищата. След вчерашния му арест  традиционните медии бяха залята с репортажи от 2007, когато Ляпис разговаряше с шофьорите по централните атински булеварди за значението на новите разпоредби и безопасността на транспорта. Негов е и предговорът към правилника, който четат кандидатите да получат шофьорски книжки в Гърция.

Освен това Михалис Ляпис е член на една от политическите фамилии, които доминираха в Гърция от средата на 20-ти век допреди няколко години. Бившият министър е племенник на Константинос Караманлис –дългогодишен премиер и президент на Гърция и братовчед на Костас Караманлис, в чиито правителства беше министър на културата и след това на транспорта. През 2009 Ляпис се обяви срещу решението на братовчед си да предизвика предсрочни избори, които определи като „трагична грешка за партията и държавата” и каза, че няма да е кандидат за депутат.

В социалните мрежи лавината от критични и сатирични коментари за случая не стихват. Хаштагът #free_liapis бе буквално задръстен от упреци към политика, който през последните години бе издал и книга със заглавие „За един нов морал”. „Ляпис е най-новата придобивка на движението „Не плащам”, „Това нека е урок за Янис Стурнарас. Дори Ляпис не е в състояние да плати пътните такси…”, „Правилникът за движение не е просто правен текст, той е житейски закон”, Михалис Ляпис в предговора на правилника, 2007”, са само част от коментарите.

Други потребители замразиха смеха на съгражданите си, като им припомниха, че именно те с вотовете си са осигурили място на Ляпис в политическия елит.

„Михалис Ляпис – един от най-изтъкнатите някога министри се държи като редови престъпник, за да не плаща данъци”.

„Искате ли да ви кажа и аз една смешка: Ляпис беше пръв в списъка на депутатите от 2-ри избирателен район в Атина в продължение на години. Ха! Не се смеете всички обаче, нали?!”.

Във времето на икономическата криза, когато повечето гърци се затрудняват да се отзоват на всички данъчни задължения, сред които са както пътните такси, така и застраховките на автомобилите, постъпката на Михалис Ляпис е повече от предизвикателна. Въпреки че финансовото му състояние далеч не може да бъде определено като затруднено, с връщането на законните регистрационни номера на колата си той си е спестил 4 174 евро (1 320 евро за годишна пътна такса, 2 254 евро за данък „лукс” и 600 евро за годишна застраховка). 

Категории: Криминална хроника Михалис Ляпис арест обвинения фалшиви регистрационни номера
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus