Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

И църквата да си плаща данъците искат гърците

02 Април 2010 / 13:04:39  GRReporter
2049 прочитания

Виктория Миндова

 

 

След дълги дебати и разисквания най-сетне се стигна до крайната форма на закона за данъчно облагане на църковното имущество. Гръцкото общество, обаче, остана разочаровано от резултата. Задълбочилата се финансовата криза и съмнителните сделки с недвижими имоти между вишестоящи политици и църковни представители през последните години, изостри негодуванието на гръцките граждани и постави под въпрос морала на църквата и нейното значение днес.

"Обложиха църковните имоти символично, очаквах по-сериозно да вземат въпроса, "казва журналистът Александра Гици от гръцкия информационен сайт Euro2Day. Икономически репортер от известна частна гръцка телевизия казва, че когато в черквите започнат да дават касови бележки за свещите, тогава ще може да се говори за отчетност, облагане и справедливост. "Ролята на църквата в помощ и подкрепа на обществения живот става все по-вяла и мъглива. Дори не става въпрос за духовна утеха или нещо такова. Просто в периода на икономическа криза не може само обикновените граждани да платят цената. Особено когато всички знаем, че Православната църква в Гърция притежава огромни богатства и собственост (най-вече в недвижими имоти) за милиони евро, а на всичкото отгоре се облагодетелства и с данъчни облекчения, "казва 22-годишнияt Ставрос, който е завършил специалност" Немска филология "в Атинския университет и в момента отбива военната си служба.

Младите хора в Гърция са огорчени от пазарлъка, който се проведе между правителството и главата на Православната църква за промените в данъчното облагане на църковното имане. През последните шест месеца стана ясно, че Гърция е на прага на финансов крах. Представителите на ПАСОК дадоха обещание в предизборната си кампания, че ще въведат нова справедлива данъчна реформа, пред която всички ще са равни - светски и духовни представители ще бъдат данъчно облагани според реалния им доход. Обещанията обаче не се спазиха. "Ходя на църква и почитам християнски обичаи," казва 26-годишната Елспи собственик на магазин за осветителни тела в центъра на Атина и продължава: "но определено ме дразни, когато виждам, че попът в енорията на Колонаки например идва, за да обслужи литургия с един от последните модели на Мерцедес, а мобилният му телефон е на стойност близка до месечния оборот на магазина ми в добрите времена (преди избухването на кризата). Разбира се, че не всички свещеници са така, но не мога да разбера защо някои от хората на бога ползват луксозни стоки като светски бизнесмени, с привилегии на светци. "Елспи обяснява, че само полилеите в една средно голяма столична църква надминават 20 хиляди евро в зависимост от модела и кристалите, които се използват за декорация. "Това са пари на вятъра," казва младото момиче.

Принципът "Не ме гледай какво правя, чедо, а ме слушай какво говоря" е познат от години. Данъчната реформа даде повод на обществото още веднъж да обърне внимание на проблемите в църквата и нейната роля в живота днес. "Трябва да имаме предвид, че в Гърция все още няма разделение на църковна и светска държава. По този повод смятам за правилно, че църквата трябва да плаща същите данъци, които плаща и народът", е категорична младата Йота, която работи като учител по италиански език. Това твърдение е особено интересно в контекста на новото допълнение в закона за облагането на скъпата недвижима собственост в страната. Според последните промени за скъпите имоти данъчната ставка нараства стъпаловидно от 0,1% до 1% при недвижими имоти с данъчна основа от 400 хиляди евро на горе.

И тук идва и вторият голям проблем, за който говори журналист от известен гръцки вестник. "Основният проблем според мен не е с колко ще обложим имането на църквата," казва той, "а какво всъщност притежава тя. Няма публична отчетност, която да представи на обществото как се движат църковните финанси. Липсва прозрачност във финансовите транзакции на църквата с обществените институции. Това всъщност бе и проблемът на скандала с манастира Ватопед в Света гора. Високопоставени политици бяха взели за ползване на смешни цени хубави земи, собственост на църквата за търговски цели, без да спазят необходимите правила и процедури ".

Категории: ИкономикаДанъциЦърква
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus