Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Монаси-мутри

25 Ноември 2008 / 11:11:17  GRReporter
1764 прочитания

            Изумени останаха журналистите, които отразяват работата на гръцкия парламент от появата на игумена на Ватопедския манастир Ефраим и монаха Арсений в сградата на народното събрание. Двамата духовници пристигнаха с два джипа „Чероки” последен модел и бяха съпроводени от свита охранители и адвокати, които образуваха около тях такъв кордон с какъвто не се заобикалят нито президентът, нито министър-председателят на страната. Ефраим и Арсений се движеха подчертано надменно, но когато стигнаха до очакващите ги репортери се спряха и се здрависаха с тях. Монасите се оказаха учудващо запознати с имената на журналистите, медиите, които представляват и дори с подробности от личния им живот.


            Не така разговорливи обаче бяха те с депутатите. Духовниците просто депозираха много страници писмени изявления, но категорично отказаха да отговарят на въпроси. Според изтеклата в медиите информация в изявлението си Ефраим твърди, че сделките с имотите основно се движели от Арсений, който го информирал само в общи линии как вървят нещата. Игуменът също така настоява, че езерото Вистонида е неоспорима собственост на манастира Ватопед. Той прилага същия тип документи, с които се доказва собствеността върху сградите на Вселенската патриаршия в Истанбул, на патриаршиите в Александрия, Египет и в Ерусалим, Израел, но също и на манастира „Света Екатерина” в Синай.


            Писменото изявление на Арсений също е интересно. В него монахът твърди, че манастирът е искал да притежава единствено езерото Вистонида и че за всички останали имоти, включително и олимпийския в Атина е бил помолен от представители на държавата да ги купи и препродаде! Арсений също така твърди, че прекарва времето си в молитви в манастира и много рядко го напуска. Важна подробност е, че пътуванията му извън Света гора са винаги свързани с имотни сделки.


            Депутатите от парламентарната комисия по случая останаха шокирани от арогантността на двамата монаси и от демонстрирането на пълно незачитане на парламента като институция. Опозиционните ПАСОК,комунистическата партия и лявата коалиция поискаха комисията да не приеме писмените изявления и да призове отново Ефраим и Арсений. Нова демокрация гласува за приемането на писмените изявления, а националистическата ЛАОС не стана ясно какво иска.


            Днес пред комисията трябва да се яви областният управител на Солун Панайотис Псомиадис.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus