Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

И National Geographic се включи в преследването на критския крокодил

14 Юли 2014 / 14:07:26  GRReporter
1220 прочитания

Критският крокодил Сифис стана световна знаменитост само десетина дни след като стана известно съществуването му на гръцкия остров. В кампанията за залавянето му се включи и авторитетното издание National Geographic, чийто активист Olivier Behra изявил желание лично да участва в акцията. Бера, който живее на остров Мадагаскар и има голям опит в изследването и изучаването на крокодилите е говорил чрез Скайп с Вангелис Мамагакис, директор на Организацията за управление и поддържане на язовира в Ретимно.
    “Разказа ни, че е научил за случая от интернет и има свой собствен метод, за да се приближи до влечугите. Ще изчакаме още седмица, за да видим дали крокодилът ще се хване в капаните, които сме поставили и тогава ще решим какво да направим с предложението на Бера”, съобщи Мамагакис. В края на миналата седмица в язовира в Ретимно бяха поставени няколко капана с месо, но засега Сифис се показва достатъчно хитър и ги избягва.
    Междувременно учени от Европа  Гърция апелират да остане на свобода единственият жив крокодил на Стария континент, за да може да бъде наблюдаван и изучаван от изследователите. В последните дни десетки гърци и чужденци са посетили язовира в Ретимно, за да се уверят с очите си на природното чудо, а туристически агенции започват да организират турове с лодки из изкуственото езеро.
    Местните жители обаче не са толкова ентусиазирани от присъствието на Сифис в язовира. тези от тях, които живеят в близост до водния басейн твърдят, че се страхуват за живота си. Други пък алармират за сигурността на групите деца и ученици, които всяка година идват на язовира на летни лагери и се къпят във водите му. “Не са учените тези, които ще решат бъдещето на крокодила, но аз лично съм категорично против да остане на свобода. Утре някой може да реши да пусне и хипопотам в язовира”, казва Петрос Лимберакис, уредник в Природонаучния музей.
    Засега обаче Сифис по-скоро изглежда да е вегетарианец и не посяга на примамките с пилета и други меса, заложени в капаните. Появява се от време на време, за да бъде сниман от фотографите, които патрулират около язовира, след което се скрива на спокойствие.

 

Категории: крокодил Ретимно остров Крит язовир Сифис National Geographic Olivier Behra
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus