Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Само гръцкият съд може да реши съдбата на малката Мария

30 Октомври 2013 / 10:10:02  GRReporter
2025 прочитания

Българските институции нямат никакви права върху съдбата на малката Мария, която преди 20-тина дни бе открита в цигански катун в град Фарсала, край Лариса. Това заявиха пред GRReporter гръцки юристи, които се занимават със случая по повод изказванията на директорката на българската Агенция за защита на детето Ева Жечева. Вчера тя съобщи, че Агенцията ще предприеме всички действия, за да върне малката Мария в България. “Учудени сме от това изявление, защото малката Мария има гръцко гражданство и само гръцките съдебни власти могат да решават какво да стане с детето - дали да бъде върнато на биологичните си родители или на тези, които са се грижили за него до момента, дали да бъде настанено в социален дом или да бъде дадено за осиновяване”, заявиха гръцките юристи.
    Адвокатите припомнят, че между България и Гърция е имало и други подобни прецеденти с деца на тежкоболни родители или на родители, които са излежавали присъди в гръцки затвори и гръцкият съд е решавал да бъдат оставени в Гърция, защото се е сметнало, че това е най-доброто за детето. “И в момента в Гърция има много български деца, които са използвани от българи или жертва на български трафиканти”, твърдят те. Детски психолози, с които разговаряхме също смятат, че рязка промяна във всекидневието на малката Мария би имало отрицателен ефект върху психиката на детето.
    Решението на прокурора от специализирания съд за малолетни трябва да излезе в следващите дни. Дотогава малката Мария е под грижите на благотворителната организация “Усмивката на детето”.
   

 

Категории: малката Мария Усмивката на детето гръцки съд Агенция за защита на детето връщане в България осиновяване социален дом
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus