Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хранителните ползи от коледната трапеза

23 Декември 2012 / 17:12:35  GRReporter
4701 прочитания

Освен, че прекарвате време със семейството си, коледната вечеря ви предлага и голямо разнообразие от забележителни здравословни блюда – освен ако не прекалите. Не се изненадвайте, дори и да свързвате вечерята с тежки нездравословни калорични блюда, имате и избор- не-по-малко хранителни и здравословни ястия, от главното блюдо до десерта и напитките.

Шунка с мед

Може шунката да не е най-добрият избор за организма ви, но медът, който се съдържа в някои видове, я прави по-хранителна. Медът добавя към месото забележителен специален вкус, а и е здравословен.  Проучване на учени от Университета на Илинойс потвърждава, че медът съдържа антиоксиданти, които могат да предпазят организма ни от болести на сърцето. Откритията бяха представени на конгрес на American Chemical Society в Бостън през 2002. Медът има и много други предимства: подпомага съхранението на месото и го защитава от опасни субпродукти, които се образуват при окисляването му-нещо, което може да увеличи опасността от сърдечни заболявания. Проучването показа също, че спектърът на антиоксидантите, които се откриват в меда е сравним с онези, които се съдържат в плодовете, като ябълки, портокали, ягоди и банани. Разбира се, големите количества шунка не са здравословни, независимо от количеството на меда в тях. Затова внимавайте с употребата й.

Зеленчуци с тъмнозелен цвят

Независимо дали в салата с нар и орехи, или се сервират с различни сосове, тъмните листни зеленчуци са един много добър начин да сложите на трапезата си нещо здравословно. Зелените зеленчуци са много хранителни, според едно изследване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry през 2002.  Те са богат извор на антиоксидантен лутеин, който допринася за борбата с много заболявания. Едно по-раншно проучване показа, че лутеинът може да намали опасността от бежови петна, които се предизвикват от възрастовата дегенерация и са причина за ослепяване. Лутеинът се открива и в други листни зеленчуци като спанака например.

 Пуйка

Пуйката е хранителна, независимо кое парче ще предпочетете. И тъмното, и бялото месо съдържат триптофан, аминокиселина от жизненоважно значение за доброто здраве, тъй като тялото ни се нуждае от производството на определени протеини. След това то ги използва за да подпомогне изграждането на нови клетки. Триптофанът може да помогне на имунната система срещу автоимунни заболявания. Други храни, богати на триптофан са ядките, сиренето и ракообразните.

Пълнеж от хляб

Не се колебайте на Коледа да посегнете към панерчето с хляба. Кората на хляба е богат извор на антиоксиданти, които се борят с рака според проучване от 2002 г., публикувано в  Journal of Agricultural and Food Chemistry. Специалистите потвърдиха, че кората на хляба, която се използва за пълнене на пуйката, е много полезна за здравето. След изпичането на хляба, приготвен от ръжена мая и пшенично брашно, учените са анализирали съдържащите се в него антиоксиданти. Откриват, че при печенето се произвеждат антиоксиданти – осем пъти повече в кората, отколкото в останалите части на хляба. Прилагайки тези антиоксиданти върху човешки стомашни клетки, откриват, че са най-резултатни за увеличаването на нивото на втората фаза на ензимите.

Консервирана царевица

Обичайно блюдо на трапезата е консервираната царевица, която съдържа повече хранителни съставки от прясната царевица, според проучване от 2002 г., публикувано в списание Journal of Agricultural and Food Chemistry. Термичната обработка на консервираната царевица увеличава значително феноловите съединения, които естествено се съдържат в царевицата. Те подпомагат борбата с болести като рака и сърдечните заболявания.

Билки и подправки

Направете празничните си ястия още по-пикантни, добавяйки им билки и подправки като копър, мащерка и мента. Въпреки че те обикновено се използват, за да придадат допълнителен детайл на вкуса, те са и пълни с антиоксиданти. Само една супена лъжица пресен риган съдържа същото количество антиоксиданти като една средна ябълка, според проучване от 2002 г. Специалистите са проучили 39 растения, потвърждавайки, че копърът, градинската мащерка и розмаринът имат и важни антиканцерогенни свойства. Откритията са публикувани в Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Портокали

Категории: Коледа трапеза подправки пуйка тиквеник царевица горещ шоколад кафе портокали
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus