Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хиляда и една нощи на остров Крит

09 Август 2014 / 13:08:24  GRReporter
2101 прочитания

Самолетът на саудитския принц Ал Уалид бин Талал кацна на летището „Никос Казандзакис” в Ираклио днес, а след това той ще замине за Елунда за едноседмична ваканция. Там от два дни се намира яхтата му, която е акостирала в района между Елунда и Плака. И миналата година Ал Уалид посети Крит за ваканцията, оставайки на яхтата си по причини, свързани със сигурността си, макар че беше резервирал 17 апартамента, плюс президентския, в хотел Elounda Beach.

Министърът на туризма Олга Кефалояни ще се срещне със саудитския принц, който изяви интерес към инвестиции в Гърция, както и към хотелския комплекс Астерас във Вулиагмени.  Освен от Астерас, Ал Уалид се интересува от Grand Resort Lagonissi. Успоредно с това проучва възможности за инвестиции в хотелския сектор и на пазара на недвижими имоти и туризма.

Припомня се, че миналия май Ал Уалид се срещна с премиера Андонис Самарас, с Олга Кефалояни и със заместник-министъра на развитието Нотис Митаракис.

Кой е саудитският принц?

Определението „богат като Крез” за Ал Уалид Бин Талал не е преувеличено, тъй като освен много силното си портфолио, саудитският принц притежава собствен самолет Airbus Α380 за личните си пътувания.

59-годишният магнат е президент и изпълнителен директор н гигантаKingdom Holdings, който разполага с  диверсифициран портфейл от недвижими имоти, хотели и акции. Има лично богатство, според списание Forbes, повече от 20 милиарда долара и е най-влиятелният арабин в света. Трябва да се отбележи, че саудитецът през 2013 съди списанието с аргумента, че състоянието му е много по-голямо от посоченото от Форбс. Βloomberg пресмята състоянието му на 30,9 милиарда долара.

През 2012 компанията му закупува акции от twitter на стойност 300 милиона долара, които днес струват над  1 милиард.

Личното му имущество се състои от три двореца, с езеро и зоологическа градина, златни чешми, за поддръжката на всичко това са наети поне 2000 души. Притежава и частни самолети (Boeing 747, Airbus 321 и Hawker Siddeley) както и две супер яхти. Едната е с дължина 85,9 метра и е минала през много собственици докато стане негова: първоначално принадлежи на саудитския търговец на оръжия Аднан Кашоги, появява се във филма за Джеймс Бонд „Никога не казвай никога”, след това е собственост на султана на Бруней, после на Доналд Тръм и когато той фалира я купува принц Ал Уалид. Втората яхта с дължина 173 метра е купена през 2910 за 500 милиона долара и се нарича „New Kingdom 5KR”

Освен американските хотели Four Seasons Hotels & Resorts, Талал контролира 25% от канадската компания Fairmont Hotels and Resorts и 100% от френския хотел Hotel George V в Париж. Саудитецът е инвестирал и в медии, контролирайки ливанския сателитен канал LBC, издателската къща Saudi Research & Marketing Group и Rotana Group, която е най-голямата компания за  развлечения в арабския свят.

Освен това бизнесът му включва и участие в египетската компания за земеделски инвестиции KADCO Egypt, в иранската фирма за петролни продукти National Industrialization Company в и в компанията от Саудитска Арабия Savola Group, която е основният доставчик на храни в Близкия Изток и в Северна Африка.

Приятел на Гърция

В рамките на форума Economist, саудитският принц говори за историческите връзки с гърците, които стигат до наши дни. Магнатът подчерта становището на Гърция по отношение на правата на палестинците, базиращи се на познаването на историята на Средиземноморието.

По време на срещата си с премиера Андонис Самарас миналото лято Бин Талал е обсъждал инвестициите гръцката банкова система, приватизацията, както и действителната гръцка икономика.

Категории: саудитски принц Ал Уалид Бин Талал Крит ваканция инвестиции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus