Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Групировките „Дива свобода” и „Подбудители на социални бунтове” поеха отговорността за бомбата в „The Mall of Athens”

25 Януари 2013 / 16:01:33  GRReporter
862 прочитания

Обединените под общото наименование „Сътрудничество на анархистки организации” новопоявилите се групировки „Дива свобода” и „Подбудители на социални бунтове” поеха отговорността за поставянето на бомба в търговския център „The Mall of Athens” миналата неделя. Според службата за борба с тероризма манифестът на новопоявилата се организация е автентичен. Антитерористите смятат, че начинът на действие е подобен на този на „Конспирацията на огнените ядра”  и я нареждат след прословутата групировка в „широкото анархистко пространство”.

Манифестът бе публикуван в електронна страница, известна с връзките си в тези среди. Нападателите обясняват защо са избрали конкретния обект и описват с подробности цялата „операция”. От целия текст лъха желанието им да убедят, че не са искали да предизвикат човешки жертви.

„Мястото, което избрахме има една особеност. Това е един огромен търговски център, посещаван от много голям брой хора, които в никакъв случай, и искаме това да бъде съвсем ясно, не са били наша цел. В никакъв случай не искахме да бъде наранен дори леко някой случайно преминаващ човек”.

Авторите на манифеста обясняват, че бомбата е била поставена в шкафчето на рекламен павилион със цел да избегнат вероятността тя да бъде докосната от някого случайно. „Дадохме повече от достатъчното за евакуацията време и така опазихме всички, които се намираха в търговския център”, посочват те.

„Денят и часът (неделя сутринта) бяха избрани като подходящи, защото посетителите са много по-малко, понеже магазините не работят, а кинопрожекциите започват по-късно. Така беше сигурно, че евакуацията ще е резултатна. Наш основен принцип е да не поставяме в опасност живота на случайни хора, дори ако това означава да намалим мерките за нашата лична безопасност”.

След това нападателите пишат, че предупредителните обаждания са били направени в момента на поставянето на взривния механизъм от техен другар, който бил в постоянна връзка с тях. Според манифеста членовете, които са поставили бомбата останали на мястото на нападението, за да не я оставят непредпазена.

Новопоявилата се организация представя и своя идеологически профил. Заедно с това тя отправя заплахи към политиците и представителите на държавни институции. „Ние сме анархисти, настроени сме срещу държавата и сме врагове на демокрацията. Политическата система осъжда нашите действия, но ние отдавна сме я осъдили на разруха”.

Авторите на манифеста отричат, че групировките се поощряват от радикалната левица СИРИЗА и заявяват: „Ще запушим устата на всеки ветропоказател от участващата в системата левица и на всички конспиратори, които говорят за парадържавни формирования на тайните служби”.

Особено впечатлителна е частта от манифеста, в която се посочва, че властта се страхува, защото не е непобедима и се сътои от „уязвими хора с име и адрес, които колкото и ченгета да наемат, ще бъдат постоянна цел на анархистите-партизани”.

Членовете на групировките отправят покана за съвместни действия към всички „партизани в градовете”, предлагат обмяна на идеи, познания и опит и призовават всички, които са съгласни с тях „да се въоръжат с калашници и патрони, за да превземат отново улиците и кварталите, да ограбят парите и да превземат сгради”.

За разбиването на окупациите като тази във вила Амалия те посочват, че не са самозвани защитници на анархо-комуните, както и че дейността им е отговор на насилието от страна на държавата.

От службата за борба с тероризма твърдят, че манифестът за поемането на отговорността за бомбения атентат напомня много на манифестите на „Конспирацията на огнените ядра”.

Зад призивите за въоръжаване с автомати те виждат анонси за провеждането на нови нападения и дори смятат, че членовете на групировката са убедени, че могат да атакуват нови цели.

Антитерористите отхвърлят напълно реториката, че нападателите не са искали жертви, понеже подобна акция в конкретния търговски обект би могла да заплаши живота на голям брой хора.

Те са особено изненадани от факта, че авторите на манифеста изпращат поздрави към членовете на всички терористични групировки без изключение: от „17 ноември” и „Конспирацията на огнените ядра” до ЕЛА (Революционна Народна Борба) и анархистите в други държави. Това е нещо неприето досега в средите на терористичните организации в Гърция.

Категории: Криминална хроника бомба терористични групировки манифест
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus