Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Взрив в The Mall Athens

20 Януари 2013 / 11:01:56  GRReporter
1959 прочитания

Снимки: Мария Спасова

Слаб взрив разтърси преди минути най-големия търговски център на гръцката столица The Mall Athens. Засега няма данни за жертви, но според държавната телевизия NET има двама ранени. Според частната телевизия MEGA двамата ранени са охранители в мола. И двамата ранени са настанени в близката болница КАТ без опасност за живота. Нанесени са големи материални щети.

Неизвестни предупредили за бомбата в редакциите на вестник Елефтеротипия в 9:55 и на електронното издание Zougla в 9:58. Само 6 минути са били необходими на полицията, за да евакуира хората в сградата. Според Георгиос Патулис, кмет на квартал Маруси, където се намира търговският център от него са били евакуирани 200 души.

50 минути след телефонните предупреждения бомбата е избухнала на първия етаж на търговския център, собственост на Спирос Лацис. Била е самоделна и с ограничена мощност. Според телевизия Скай бомбата е била поставена на щанд за вестници. Според вестник Нафтемборики обаче самоделната бомба с часовников механизъм е била поставена под един от ескалаторите в близост до банков клон. В The Mall Athens се намират клоновете на сливащите се в момента Национална банка на Гърция и Eurobank.

Районът е отцепен от полицията.

По нейно нареждане е затворена и съседната станция на метрото и електрическия влак.

Разследването на взрива в най-големия търговски център в Гърция е поверено на Службата за борба с тероризма. Нейни специалисти в момента изучават видеоматериала от охранителните камери вътре в самия търговски център, на съседната станция на метрото и по магистралата Атики одос, за да изготвят портретите на евентуалните извършители.

В неделя магазините в The Mall Athens са затворени, но работят киносалоните на Village Cinema, както и множество ресторанти, сладкарници, заведения за бързо хранене, боулинг зала. За първи път в най-новата история на Гърция терористична организация се прицелва в толкова оживен търговски център. Това се е случвало само през 80-те години, когато организацията "Октомври'80" атакува универсалния магазин "Миньон" в центъра на Атина.

Засега нито една терористична отганизация не е поела отговорност за атентата, но гръцката полиция подозира Конспирацията на огнените ядра или Сектата на революционерите. И двете организации в свои манифести са обвинявали многонационалните компании за кризата в Гърция и са се обявявали срещу буржоазното благополучие.

Днешният инцидент, при който за щастие няма жертви е изключително обезпокоителен за властите. Той е продължение на поредица терористични атаки в последните седмици - бяха взривени коли пред домовете на няколко журналисти, включително и пред къщата на брата на правителствения говорител. Терористи дори обстрелваха централата на управляващата Нова демокрация.

По странно стечение на обстоятелствата през изминалата седмица стана ясно, че крайнолеви организации са дали под съд Спирос Лацис за строителството на The Mall Athens. Делото е насрочено за началото на месец май.

Категории: взрив търговски център Атина The Mall Athens
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus