Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Гръцкото правителство се подготвя за сирийската криза

30 Август 2013 / 09:08:47  GRReporter
1450 прочитания

На разширено съвещание в Министерството на отбраната гръцките власти обсъждат днес сирийската криза и последствията, които задълбочаването й би имало върху страната. В съвещанието освен ръководството на военното министерство участват и ръководствата на министерствата на вътрешните и външните работи, на министертсвото за защита на гражданите, на здравеопазването и търговския флот, както и членовете на Генералния щаб на гръцката армия, ръководствата на полицията, бреговата охрана, противопожарната служба, както и директорът на гръцкото разузнаване.
    Основните притеснения на властите са свързани с това какво да правят в случай на бежанска вълна от северна Африка и Близкия изток, а също и какви резерви има гръцката икономика да се справи с един евентуален скок на цените на петрола на световните пазари.
    Не е тайна, че съвещанията в последните десетина дни при министър-председателя Андонис Самарас имаха за официална тема приватизацията, но по-голяма част от времето се разискваше ситуацията в Сирия. Премиерът е наредил на подчинените си да анализират всяка възможна вероятност и да имат готово решение за всяка възможно развитие на обстоятелствата. Според икономисти гръцката икономика може лесно да се справи с по-скъпия петрол, в същото време страната преговаря и с Газпром за намаляването на цените на природния газ, който Гърция купува от Русия.
    По-голям проблем се оказва охраната на морските граници на Гърция, от където би се задала една голяма вълна бежанци. “Предпочитаме политическо решение на кризата. В случай, че НАТО вземе решение за действие Гърция ще изпълни международните си задължения”, е заявил правителствен източник пред Атинската осведомителна агенция. Той е пояснил, че Гърция ще предостави базите си за самолетите на съюзниците, но друго участие на Гърция в евентуална военна операция не се предвижда.

На заседанието в Министерството на отбраната, което приключи преди малко бе приет и план "Свят" за евакуация на гръцките граждани, които в момента се намират в Сирия. техният брой е между 2500 и 2700 души. За оперативно ръководство на евакуацията е създадена специална група към Министерството на външните работи, която отговаря на следните телефони: 0030 210 368 1351, 0030 210 368 1444, мобилен 0030 6948 526418, e-mail: mdk@mfa.gr

Категории: Сирия криза военна намеса НАТО военновъздушни бази бежански поток морски граници цени на петрола
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus