Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият зимен туризъм „скован в лед“

10 Март 2014 / 20:03:09  GRReporter
1702 прочитания

От двуместния седалков лифт покритите със сняг дървета долу приличат на захарна украса върху детска торта. Приближавайки до върха на височина 2100 метра, облаците се сгъстяват. В далечината се очертава планина Пинд. Под нас скиорите чертаят своите линии в белия сняг. Намираме се на запад от Гревена, в ски курорта Василица, който със своята природна красота се конкурира с европейските курорти. Въпреки това, от една страна не разполага с нужната инфраструктура, за да привлече спортисти и туристи от чужбина, а от друга близките села (като Самарина и Смикси) не са развити туристически, за да могат да предложат организирани екскурзии.

Подобна е ситуацията и в Каймакчалан, в област Пела. Има едно туристическо селище на 17 километра, селото с каменните къщи Агиос Атанасиос, но ски центърът му се опитва да изгради атрактивен профил. И в двата случая, обаче, районите не са използвани в достатъчна степен като туристически дестинации, така че ски курортите да поддържат развитието на местните общности и обратно.

До неотдавна, липсата на законодателна рамка за функционирането на зимните курорти в Гърция и непоследователността в управлението им бяха основните причини, поради които в страната не е развиван успешният в други страни модел за развитие на зимния туризъм, въпреки наличието на предпоставки от гледна точка на природните дадености.

Доскоро работеха без разрешителни

Едва през миналия август гръцкият парламент се зае да реши въпроса с издаването на разрешителни за ски центровете. Дотогава те работеха без специалния знак на Гръцката туристическа организация и без одобрени топографски планове – с други думи, никой не знаеше точната им площ.

Неясната законодателна рамка досега създаваше куп проблеми. Общините на районите, например, издаваха разрешителни за заведения за хранене, които не разполагаха със сертификат за пожарна безопасност, нито пък бяха минали през проверка от санитарните органи. С новите закони, обаче - 4178/2013 (чл. 16) и 4179/2013 (чл. 13), се урежда въпросът с незаконното строителство, и най-накрая се определят границите на зимните курорти. Така, след като вече имат всички необходими документи, изисквани от закона, те ще могат да бъдат включени в европейските програми.

Въпреки обаче, че законодателната рамка помага за решаването на доста проблеми,  все още редица пречки „замразяват“ развитието на ски курортите в Гърция.

Една от тях са неяснотите около собствеността. Така например, една част от ски курорта Василица е собственост на община Гревена, друга част – на община Коница, трета част – на държавата, а четвърта – на Главния секретариат по спорта, на чието подчинение всъщност е центърът. При това положение, за да тръгне инвестиционният план (masterplan) на стойност 20 000 000 евро, който сега се изготвя от община Гревена съвместно с Управителния съвет на ски центъра, трябва първо да се изясни режимът на собственост чрез програмно споразумение. Разбира се, докато стартира инвестицията няма да бъде спряно функционирането на незаконните заведения от страна на община Коница. «Когато бъде приложен планът за развитие, ще осъвременим нашето оборудване, ще се снабдим с машини за изкуствен сняг и ще удвоим ски пистите (от 17 километра те ще станат почти 30). Тогава сигурно ще се конкурираме със ски курортите в чужбина», отбелязва Янис Насикас, заместник-председател на Управителния съвет и заместник-кмет на Гревена.

Лифтът блокира от студа

Неделя, около 11.00 ч. преди обяд. На паркинга на Василица са паркирани 8 автобуса. Заради кризата повечето посетители предпочитат да идват в същия ден и да си спестят доста високите разходи за престой (в планинските села нощувката в двойна стая струва средно 60 евро). От друга страна картата за ски пистите е икономична, тъй като струва 13 евро в почивните дни и 8 евро в делнични дни. И тук важи с пълна сила правилото «за каквото си платил, това ще получиш». Долу, при началото на пистите, срещу двете хижи, пред триместния седалков лифт се е образувала дълга опашка. Чакането стига до 10 минути. «Лифтът е бавен и затова се получава струпване на хора. Също така понякога и блокира от студа. Трябва незабавно да бъде заменен с кабинков, който има двойно по-висока скорост», посочва Костас Влахос, технически ръководител на ски центъра.

Във Василица човек има чувството, че липсите в инфраструктурата се наваксват от амбицията и желанието на хората. Така например, доктор Михалис Василиу, специалист по травми, получени в планината, работи доброволно тук вече над 20 години, тъй като Главният секретариат по спорта (който отговаря за това), не се е погрижил да назначи медицински персонал, нито пък да осигури линейка. Въпреки това малката лечебница е напълно оборудвана, за да може да осигурява първа помощ. «Всички проблеми произтичат от нестабилността в управлението. Не може Управителният съвет да се сменя на всеки две години, нито неговите членове да се назначават от поредното правителство, и обикновено да нямат никаква връзка със ски туризма», коментира Герасимос Аврамидис, доскоро управител на единствената законна хижа в планината.

Изоставени от две години

Категории: ски курорти Василица Банско успешен модел на развитие Гръцка туристическа организация
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus