Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Войната за вила Амалия

09 Януари 2013 / 17:01:55  GRReporter
2133 прочитания

Вила Амалия. Старата сграда в центъра на гръцката столица, която би могла да приюти художествена галерия или музей, ако не бе обитавана от анархисти в продължение на години е новият епицентър на политическата конфронтация.

Полицията разтури анархо-комуната с изненадваща акция преди Коледа. В сградата бяха намерени прътове, каски, празни бутилки от бира и туби с бензин, очевидно за направата на петролни бомби Молотов. Два дни по-късно заловените бяха освободени без никакви ограничителни мерки.

Въпреки това в официалните и социалните медии започна огромната дискусия за този вид окупации. Силни реакции предизвика изказването на говорителя и депутат от СИРИЗА Панос Скурлетис, който заяви, че във вила Амалия са били намерени предмети, които  са част от покъщнината във всеки дом. Освен това от партията заявиха, че в сградата са се провеждали културни мероприятия и с това провокираха коментатори и карикатуристи.

През празничните дни призивите на анархистите за „солидарност към окупацията във вила Амалия” зачестиха. Кулминацията дойде вчера, когато около 20 души „превзеха” станцията на метрото на площад Омония и започнаха да викат лозунги срещу разбиването на анархо-комуната.

Днес група анархисти „преокупираха” сградата, която се намира на ъгъла между улиците Хейден и Ахарнон до площад Виктория.  Малко по-рано малка група от хора с покрити лица нападна членовете на отряд за борба с масовите безредици, който се намираше в близост. Полицаите използваха срещу тях сълзотворен газ. В създалата се суматоха други анархисти нахлуха в сградата.

Веднага след това започна акцията по тяхното залавяне. Полицията отцепи района и не закъсня да залови много от участниците в реокупацията, които според източници не са оказали силна съпротива.

Малко по-късно друга група окупира партийната централа на Демократичната левица на улица Агиу Константину. Младежите окачиха пано с лозунг в подкрепа на окупацията на вила Амалия. Полицията не закъсня да спре и този протест и залови 40 участници.

В официалното съобщение на полицейските власти се посочва, че във вила Амалия са били заловени 92 от общо около 150 анархисти. Освен това те са открили и конфискували каски, противогази и един самоделен щит.

Според някои медии сред заловените сутринта анархисти е и синът на депутата от СИРИЗА Никос Вуцис. Известният в тези среди Георгиос Воядзис – Вуцис е стар познайник на полицията след залавянето му за участие в банков обир в Атина през 2007. Той бе арестуван на 8 години затвор, но от няколко месеца се намира на свобода. Съдът му наложи също парична глоба в размер на 1 500 евро и отнемане на гражданските права за две години. В показанията си депутатският син бе заявил, че не съжалява за действията си, „без това да означава, че бих направил същото”.

Събитията не убягнаха от коментар и на централната политическа сцена. Лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос определи като „позив от вила Амалия” искането на СИРИЗА да се проведе разследване срещу него във връзка с преправянето на така наречения „списък на Лагард”. 

В социалните медии конфронтацията е не по-малка. Някои от потребителите се учудват с какво право младежите вчера са превзели станцията на метрото, за да покажат, че са солидарни с окупацията на сградата. Други откровено иронизират изявленията на левите: "Вила Амалия е място за културни прояви? Боже, какво ли ще чуем още? Може би на културата на неандерталците?".

Съществуват и такива, които без да подкрепят окупацията на вила Амалия и анархистите изобщо смятат, че полицейските акции са само "хвърляне на прах в очите на обществото, за да забрави строгите финансови мерки, скъпата нафта за отопление и високите сметки и данъци". 

По всичко личи, че "войната" между анархистите и министерството за защита на гражданите за вила Амалия и други "исторически окупирани" сгради тепърва започва. След обяд полицейски части обкръжиха сграда, която се намира в близост до вилата и също е превзета от години. Там те заловиха седем души и откриха празни бутилки, каски, качулки, инструменти и други предмети. 

В същото време в района около историческата сграда на атинската Политехника се събират групи от анархисти, които се очаква да проведат протестно шествие и в знак на солидарност кум окупаторите на вила Амалия. Според източници някои от тях везе са поставили контейнери за отпадъци по улица Стурнари под формата на барикада.  

Категории: Криминална хроникаПолитика вила Амалия окупация полицейска акция политическа конфронрация анархисти СИРИЗА
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus