Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките власти търсят потенциални сътрудници на атентатора от Бургас

26 Септември 2012 / 11:09:04  GRReporter
1072 прочитания

Гръцките разузнавателни служби установиха гръцки параметър в бомбения атентат в Бургас на 18 юли, когато загинаха петима израелски туристи и шофьорът на автобуса, който ги е превозвал, пише в днешното си издание гръцкият всекидневник „То Вима”.

Според постъпилата информация няколко месеца по-рано - през март тази година атентаторът се е опитал да влезе в Гърция през границата с Турция в област Еврос, като се представил за гражданин на Венецуела.

Основният заподозрян се е появил на гранично-пропускателния пункт Кипи – Ипсала на 14 март тази година, заявил, че е гражданин на латиноамериканската страна и представил документите си. При проверката гръцките гранични власти установили, че те са фалшиви и ги конфискували. След това му забранили да влезе в Гърция и го освободили, за да се завърне в Турция.

Откритието са направили членове на израелските тайни служби Мосад, които разследват случая заедно с българските си колеги. Информацията подейства като аларма за гръцките власти, които започнаха да разследват вероятността в страната да съществува „ядро на арабска организация”, което да има връзка с атентата в Бургас, както и с предишно планувано, но неосъществено подобно нападение в Кипър.

Конфискуваните документи били изпратени в специалните лаборатории на гръцката полиция, където ги сравнили със събраните от израелските и българските служби находки от мястото на атентата. Разкритието, че „нелегалният имигрант от Латинска Америка”, който се опитал да мине границата през март и извършителят на атентата в Бургас са едно и също лице създаде гореща връзка между службите на трите държави. Сега усилията им са насочени към откриването на причината, поради която се е опитал да влезе в Гърция, както и на евентуалните му контакти в страната.

В същото време членове на гръцките разузнавателни служби предполагат, че заподозряният в крайна сметка е успял да влезе в Гърция по някакъв начин. Затова разследват съмнителни телефонни разговори и други подобни данни. Още по-обезпокоително е, че те не изключват възможността в Гърция да съществува ядро на фанатизирани араби, подобно на периода 1970 – 1990, които са организирали кървави атентати.

Категории: Криминална хроника атентат в Бургас нападател разузнавателни служби
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus