Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Атентатът в Бургас – тема номер 1 и в гръцките медии

19 Юли 2012 / 11:07:58  Анастасия Балездрова
1483 прочитания

За взрива в Бургас научих от социалните медии. „Терористично нападение на летището в Бургас с очевидна цел туристи от Израел. Информация за трима загинали”, написа един електронен приятел във Facebook. Минута по-късно добави под формата на коментар: „Припомням, че преди няколко дни в Кипър бе заловен ливански гражданин, поради съмнения, че е замислял подобен атентат”.

Веднага започнах да търся информация в българските електронни медии. Първите обаждания от колеги – журналисти от две гръцки телевизии не закъсняха. Те търсеха възможно повече информация, понеже малко повече от час след нападението международните агенции предаваха откъслечна информация, не дотам точни сведения на очевидци и най-вече теории за това кой може да се крие зад нападението. Разбира се, най-настоятелният въпрос беше дали взривът се определя като терористично нападение, понеже поне до вчера България не беше сред страните, в които някой е очаквал да се регистрират подобни сцени.

Атентатът на летище в Сарафово веднага стана новина номер 1 в новинарските емисии, а днес продължава да е една от водещите теми в гръцките медии. Те посвещават обширни репортажи на невижданото до днес нападение, извършено на територията на България.

„Убийствен атентат срещу автобус с граждани на Израел в България”, е заглавието на статията в елекронното издание на централния всекидневник То Вима. В нея се посочва броят на жертвите и ранените туристи, както и версиите за начина на извършване на нападението, които последваха взрива. Изданието цитира изявлението на българския външен министър Николай Младенов, че взривът е бил причинен от бомба, поставена в автобуса, който е превозвал туристите.

„Нетаняху обвинява Иран за взрива в Бургас”, пише вестник Та неа. Авторът на статията пише, че броят на жертвите е достигнал до осем. Той помества вчерашното изявление на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, че бомбата е била задействана в момента на товаренето на куфарите на туристите в багажника на автобуса.

В обновена статия вестник Етнос пише: „Атентатор – самоубиец е причинил нападението срещу автобуса с израелските туристи, според българското министерство на вътрешните работи”.

Изданието се позовава на изявленията на министъра, че нападателят е загинал, както и че до момента неговата самоличност не е установена. „Българските власти са открили у него единствено едно фалшиво свидетелство за правоуправление, издадено в Мичиган. Министърът допълни, че спецчастите са успели да вземат проби на ДНК от пръстите на нападателя”. В текста се посочва още, че охранителните камери на летището са „уловили” атентатора, който „изглеждал като всички останали – носел бермуди и раница на гърба”.

Новината е водеща и по гръцките телевизии, като акцентът вече пада върху изявленията на израелския министър-председател Бенджамин Нетаняху, който обвини Иран за организирането на атентата. В репортажите се посочва още, че разследването се води от българските власти, които си сътрудничат с експерти от службата за сигурност на Израел, Europol и ФБР. 

Категории: Актуално гръцки медии атентат Бургас израелски туристи реакция социални медии
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus