Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките власти научили от медиите за прииждането на Марица

29 Октомври 2014 / 18:10:29  Анастасия Балездрова
850 прочитания

„Научихме за тежките валежи в България и прииждането на Марица от медиите”, заяви пред GRReporter заместник-областният управител на Еврос Димитрис Петровиц. Той посочи, че областната управа не е била информирана от българските си колеги за вероятността Марица да прелее и да предизвика проблеми по поречието й на територията на Гърция.

„Новото ръководство встъпи в длъжност преди два месеца и кризата дойде неочаквано. Към момента в Марица падат по 1000 кубически метра вода в секунда”, допълни той.

По думите му допреди няколко години граничните области в трите страни, през които преминава реката са организирали Мрежа за трансгранично сътрудничество „България – Гърция – Турция”. „В нейните рамки областната управа в Хасково информираше префектурата в Александруполи и колегите в Одрин всеки път, когато съществуваше опасност от преливане на Марица, за да предприемем навременни мерки”, разказа Петровиц, който е запознат със събитията съвсем отблизо в качеството си на журналист. Той посочи, че директната комуникация позволява координация на действията и решаване на кризата с възможно по-малко последствия.

Действието на мрежата било преустановено през 2010, когато в Гърция беше проведена административната реформа „Каликратис”, без да е ясно защо. По време на реформата префектурите бяха премахнати от административното делене на страната, а техните компетенции преминаха в областните управи.

По думите на Петровиц, с цел да бъде улеснена комуникацията между партньорите в мрежата, областната управа в Хасково получила и сателитен телефон. Той също не е бил използван след 2010.

 „След 2010 комуникацията във връзка с управлението на природни бедствия се осъществяваше чрез вербални ноти. Българското министерство на околната среда и водите информираше посолството на Гърция в София и така тя достигаше до регионалните власти. Това продължи допреди настоящата криза”, разказа още заместник-областният управител.

Той изрази призива на областния управител на Еврос Георгиос Павлидис към колегите му в Хасково и Одрин да възобновят функционирането на Мрежата за трансгранично сътрудничество. „Оптимист съм по отношение на това. Целта на всички ни е да предпазим хората и тяхното имущество от катастрофа”, каза в заключение Петровиц.

Властите в област Еврос продължават да се намират в състояние на повишена готовност, поради вероятността от преливане на река Марица. В 13:00 нивото на водите в района на Питио е било 5,99 метра при критична граница 5,70 метра. До село Петало в региона на град Ферес нивото е 4,60 метра при критична граница 6 метра.

В късния следобед е било отчетено леко намаление в обема и скоростта на водите от 1000 на 912 кубични метра в секунда на мястото, където Марица се среща с притоците си Тунджа и Арда. От областната управа в Еврос отчитат като обнадеждаващ факта, че в региона на Свиленград притокът на водата е 550 куб. метра/ секунда, а изпускането на вода от язовир „Ивайловград” в река Арда е непроменено – 198 кубични метра в секунда от началото на кризата. 

Категории: Общество река Марица област Еврос преливане наводнения
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus