Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките пирати готови да „заплават” в местния политически океан

10 Февруари 2012 / 21:02:21  Анастасия Балездрова
1090 прочитания

Готови за участие в изборите, които не смятат, че ще се проведат съвсем скоро са гръцките пирати. По-рано днес членове на партията подадоха във Върховния съд нейния устав. Когато той бъде одобрен те ще могат да поискат подкрепата на гръцките гласоподаватели.

След това пиратите организираха първата си пресконференция и представиха основните позиции на партията, за които GRReporter информира читателите си преди около месец. Целите й са да предпази личния живот и личните свободи на хората от намесата на държави и компании, промяната на законодателството за авторските права и намаляване на времето, в което те са защитени и свободно използване на цифрови копия за частна и нетърговска цел.

„Партията не се поставя в остарялата ос левица – политически център – десница. Пиратската партия се роди през 21-и век, за да подейства като оперативна система на нашето общество, като осигури на всеки човек възможността за свободен израз, участие в дигиталния свят и приемането на решения за общото ни бъдеще”, заяви Анестис Самуркасидис, отговорник за връзките с обществеността.

Както вече писахме партията на пиратите няма председател. Тя се ръководи от управителен комитет, чиито членове са напълно равни. Един от тях е програмистътс Янис Панагопулос. Той е участвал в първоначалната група, която се опита да учреди пиратска партия в Гърция през 2009. Според Янис интересът за създаването на партията в страната се е подновил особено след успеха на Пиратската партия в Германия. „Това е един опит на млади хора, които не откриват себе си в съществуващите политически партии. Мисля, че така или иначе в Гърция вече са твърде малко хората, които имат доверие на политическата система. Разбрахме, че нашите идеи трудно биха могли да достигнат до хората, ако бяхме останали извън, затова решихме да направим своя ход от вътрешността на системата”.

Димитрис Раптис е програмист и е на 27 години. Той е наполовина швед и казва, че е запознат с пиратските партии още от създаването на тази в Швеция. „От момента, в който работата ми е свързана с интернет смятам, че пиратската партия е напълно приспособена към новата реалност. А тя идва не само чрез интернет, но изобщо от технологичните промени и по-тясната връзка на хората и разпространението на информацията в целия свят”.

Според Димитрис пиратските партии предлагат нещо, което традиционните политически формации на могат и то е „погледът напред. От самото си зараждане те бяха с проевропейска насоченост и с позиция в полза на федерализацията. Начинът на мислене на техните създатели е по-приспособен към новата реалност, докато старите партии носят върху себе си останки на едно отминало време, отпреди 50 години и се опитват да я запазят. Държат се все едно, че обществото продължава да се намира в oнова време. Това, разбира се не е вярно. Обществото се е променило. Имаме политици, които се държат като да са част от една благородническа каста и просто не знаят кои са проблемите на хората, не могат да навлязат в начина на мислене на техните избиратели”.

Пиратските партии се борят за пълна прозрачност, за достъпа на всички до информацията и властта. Затова и за членовете на законодателната и изпълнителната власт става по-трудно да живеят отделени от живота на обикновените граждани. „Според мен това е една огромна крачка към решаването и на днешните проблеми в Гърция”.

Той казва, че партията тепърва предстои да се опознае от широката публика. „Моите познати гледат на нея с интерес и известна доза предпазливост. Хората не са осъзнали все още какво означава Пиратска партия. Донякъде сме „белязани” от въпросите около авторските права и хората мислят, че се занимаваме само с това. Авторските права са важни, но специално за Гърция смятам, че прозрачността е много по-важна”.

Утре пиратите се готвят за oбщоевропейския протест срещу споразумението ACTA. Протестите в Гърция ще се проведат на площад Синтагма в Атина, площад Аристотел в Солун и площад Агиу Георгиу в Патра. Димитрис казва, че проблемът с ACTA се съсредоточава най-вече в начина и мистериозността, при които е било съгласувано. „Лично аз не съм против създаването на една по-глобална рамка в борбата срещу незаконната търговия с продукти, покрити от авторско право. Тъкмо напротив – аз подкрепям това, защото смисълът на ограниченото влияние на една държава е малко остарял в момента, в който всички престъпления вече се извършват в интернет. Но фактът, че ACTA предоставя свръхвласт в ръцете на доставчиците на интернет, които уплашени от съдебната страна на въпроса се принуждават да я приемат и да се превърнат в полицаи във виртуалното пространство, без да има някаква намеса от страна на съдебен орган е обезпокояващ. На практика ще могат да ни следят простоянно под предлога, че някой някъде в даден момент може да свали незаконно една песен”.

На представянето си гръцките пирати бяха поканили Томас Гол, международен координатотор на партията на немските пирати.  

Категории: Политика партия на пиратите регистрация ACTA протести
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus