Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката пиратска партия се готви да предизвика вълнение в политическия живот

05 Януари 2012 / 23:01:42  Анастасия Балездрова
2309 прочитания

 

„Йо-хо-хо! И бутилка ром”! Не знам за вас, но когато чуя думата пирати винаги се сещам за мъже с одърпани дрехи, поизгнили от дъвченето на тютюн зъби, често с липсващ крак или ръка, с неизменната пиратска шапка и бутилка с любимия им ром в ръка, които търсят съкровището на капитан Х на някой отдалечен остров. През последните години започнахме отново да говорим за пирати, но те не приличат по нищо на героите от любимите ми детски книги.

Днешните пирати са между нас, те се вълнуват от нещата, които засягат съвременния живот и имат идеи как да ги променят. Първата пиратска партия в света бе учредена в Швеция преди шест години. От тогава до днес пиратски партии са учредени в 56 страни в света, като 21 от тях са официално признати. В Европа те вече са излъчили двама евродепутати, 15 депутати и 194 общински съветници. Преди няколко дни в гръцкото медийно пространство се появи новината, че се очаква учреждаване на пиратска партия в страната. GRReporter се свърза с Анестис Самуркасидис, собственик на компания за електронна търговия, който разясни какво е довяло пиратския флаг в топлото Средиземноморие.

Идеята за създаването на партията не е нова в Гърция. Още през 2009 една група от хора, много малка част от които са настоящи членове започнали да работят върху идеята за създаване на Пиратска партия в Гърция по модела на онази в Швеция. Но организирането на предсрочни избори през октомври 2009 и опасенията, че някой може да се опита да се възползва от нея ги накарали да замразят нейната дейност. Въпреки първоначалния ентусиазъм те изоставили инициативата си да се разтури.

Интересът се подновил след избирането на 15 пирати в местния парламент в Берлин - Абгеорднетенхаус. „Тогава най-различни хора, които открихме случайно един друг в интернет започнахме да се организираме”, разказа Анестис. След провеждането на две срещи в Атина и Солун трима от членовете участвали и в конгреса на немската пиратска партия в Офенбах. „Там се срещнахме с представители на Международната пиратска партия и пирати от Чехия, Русия, Люксембург, Швейцария, Холандия и разбира се Германия”. През април тази година гръцките пирати ще присъстват на поредния годишен конгрес на Пиратския интернационал в Прага, в който ще участват техни съидейници от поне 30 страни.

Пиратските партии се обединяват от трите основни идеи, заложени в платформата на първата политическа формация, създадена в Швеция. Те са реформирането на законите за интелектуалната собственост, запазената марка, патентите и защитата на дизайна. В рамките на подготовката за изборите за европейския парламент през 2014 от Международната пиратска партия са взели решение да съберат принците на партиите във всяка от страните. „Някои от принципите съществуват във всички страни, а други в отделни случаи. Реформирането на закона за авторските права съществува в 20 европейски страни. Защитата на частния живот, защитата на личните данни и противопоставянето на всякакъв вид преследване интересуват пиратските партии в 19 държави. Промяната на закона за патентите – в 18, прозрачността в държавния сектор – също в 18. По-директната демокрация е основен принцип за пиратските партии в десет страни, откритите данни и използването на софтуер с отворен код – в 14 страни, независимостта на интернет – в 10, противопоставянето на цензурата – в 8 страни, свободното и демократично обучение – в 7 страни, защитата на информаторите, журналистите и блогърите – в 6 страни, сред които и в Гърция. Ние се обявяваме за създаването на закон, който ще защитава тези лица, както и други, като например служител в дадена компания, който би дал сведения за незаконните действия на фирмата срещу обществото. Четири пиратски партии в Европа поставят въпроси, свързани със защитата на околната среда, други четири – за основните доходи на хората, за да стигнем до примера на пиратската партия във Финландия, която иска премахването на системата за лятното часово време”.

Категории: Политика пиратска партия принципи реформирането на законите за интелектуалната собственост запазената марка патентите и защитата на дизайна
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus