Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцките банки търсят частни инвеститори

03 Август 2013 / 12:08:50  GRReporter
2436 прочитания

Запазването на стабилността на гръцката банкова система и привличането на нови частни капитали в банките са непосредствените задачи пред Фонда за финансова стабилност, отбелязва Анастасия Сакелариу, изпълнителен директор на Фонда, в изявлението си, което придружава годишния му доклад за 2012.

Главните моменти в доклада са следните:

Капиталът на Фонда и капиталовото укрепване на добрите банки: след увеличаването на капитала на Фонда през 2012 и 2013 с облигации с плаваща лихва, издадени от Европейския фонда за финансова стабилност, капиталът на фонда възлиза на  49,7 милиарда евро.След подписването на споразуменията за предварителна регистрация и според писмото на банката на Гърция за необходимото капиталово укрепване, Фондът за финансова стабилност пристъпва на 28 май 2012 към плащане на облигациите на Европейския фонда за финансова стабилност  с номинална стойност 18 милиарда евро, като предварително плащане срещу бъдещо увеличение на капитала на четирите добри банки. ПО-конкретно, Alpha Bank  получава 1,9 милиарда евро, Eurobank-3,97 милиарда евро, Банка Пиреос-  4,7 милиарда евро, и Националната банка на Гърция- 7,43 милиарда евро. В края на 2012 четирите банки са получили от Фонда сумата от 6,262 милиарда евро като капиталово укрепване.

Плащане на Funding Gaps: според съществуващите закони Фондът, за 22 месеца от 22 февруари 2012 се задължава да покрие паричните суми, които ще произлязат в рамките  на оздравяването на кредитните институции, като се намеси временно в компетенциите на Фонда за гарантиране на влоговете и инвестициите. В тези рамки Фондът за финансова стабилност през 2012 е внесъл за оздравяване на 5 кредитни институции сумата от 7,256 милиарда евро. Фондът към 31.12.2012 отчита, че възстановимата стойност от този процес на ликвидация ще е 2,218 милиарда евро, отбелязвайки спад на очакванията си с около 5,038 милиарда. Отбелязва се, че Фондът няма отговорност или контрол върху процеса на ликвидация, компетенциите  принадлежат на ликвидатора и на надзорния орган, Банката на Гърция.

Касова наличност и еквивалент: на 31.12.2012 касовата наличност и еквивалентът са възлизали на 828 милиона евро.

 Функционални разходи: за 2012 те са възлезли на 4,9 милиона евро, включително разходите за управление, хонорарите на консултантите. Адвокатите и на персонала.

Придобивания на банки през 2012 и 2013:

- Alpha Bank  придоби Банка Емпорики,

- Националната банка придоби здравата част на FBB и на Probank,

- Банка Пиреос придоби здравата част на Земеделската банка Агротики, банка Геники, банка Millennium и гръцката мрежа на Бнаката на Кипър, на Cyprus Popular Bank (банка Лаики), и на Гръцката Банка

- Eurobank придоби Новата Пощенска каса и новата Proton.

В случая на Новата Пощенска каса, Фондът, като единствен акционер, внесе акционерния капитал в размер на 500 милиона евро и покри вместо Фонда за гарантиране на влогове кредитната експозиция ( funding gap)  в размер на 3,96 милиона евро, след решение на Банката на Гърция. В случая на Новата банка Протон Фондът, като единствен акционер през 2012 покри изцяло капиталовото укрепване на банката с 295 милиона евро, за да може банката да отговаря на капиталовите изисквания, определени от Банката на Гърция.

Фирмено управление: Изпълнителната комисия е тричленна, тя е отговорна за предварителната подготовка и изпълняването на решенията на Управителния съвет Управителният съвет има 5 членове (двама независими членове ще бъдат добавени към Управителния съвет) и е компетентен за надзора на изпълняване на задълженията на Фонда, както и за контрол върху управлението на дейностите му. Контролната комисия помага на Управителния съвет  в изпълнението на надзорните му функции за процеса на финансово информиране, резултатността  на вътрешния контрол, назначаването на външни одитори, хонорара и независимостта им, както и за дейността за проследяване на съответствието със законите, уставите и етичния кодекс.

Действията на Фонда през 2012 имат като резултат успешно рекапитализиране на добрите банки през 2013: след увеличаването на капиталите на четирите добри банки през 2013 процентът на Фонда от техния акционерен капитал е както следва: Национална банка на Гърция-84,35%, Банка Пиреос- 81,01%, Alpha Bank- 83,71%, Eurobank- 93,55%.

Приоритети за 2013

а) Планове за преструктуриране на добрите банки

Според правилата за държавно укрепване, банките, които получават капиталово укрепване се обвързват да пристъпят към преструктуриране на базата на 5-годишен план, който се одобрява от Европейската комисия (Directorate-General for Competition).

б) Приватизация на Eurobank

След подписването на договора за изкупуване на Новата Пощенска каса и Новата банка Proton, групата на Eurobank засилва стратегическото си място в гръцката банкова система и привлекателността си като предложение за инвеститорите, улеснявайки бъдещата си приватизация в полза на държавата и гръцкото общество. През следващите месеци Фондът за финансова стабилност ще подготви почвата за връщането на Eurobank в частния сектор, грижейки се за резултатното функциониране на банката и за подготвянето й за резултатна приватизация.

Междувременно, в петък следобед от Eurobank информираха за съставянето на нов изпълнителен борд и за преструктурирането на Борда  за стратегическо планиране (SPG).

 По-конкретно, Бордът за стратегическо планиране, както и изпълнителният борд се преименуват и преобразуват с цел подобряването на приноса им в стратегията и резултатите на банката, както се отбелязва в изявлението по темата.

 Бордът за стратегическо планиране се преименува на Управителен борд (с название на  английски Executive Board) и ще се състои от:

Категории: Eurobank приватизация Фонд за финансова стабилност преструктуриране
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus