Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката полиция се опасява от появата на „пето поколение терористи”

06 Март 2012 / 13:03:58  GRReporter
1926 прочитания

Откритата преди две седмици самоделна бомба в атинското метро, която не избухна по чиста случайност върна на преден план темата за тероризма в Гърция. Поставянето й не беше толкова голяма изненада за полицията и анализаторите на явлението в страната, които очакваха появата на терористична организация след дългия период на „мълчание”.

За жителите на гръцката столица, които използват метрото всеки ден случаят е тема номер 1. Не може да се каже същото обаче за политическото ръководство на компетентното министерство за защита на гражданите. Преди седмица и минути преди новопоявилата се организация „Партизанска борба в града” да поеме отговорността за поставянето на бомбата, министърът Христос Папуцис подаде своята оставка. Не за неуспеха на полицията да предотврати осуетения от шанса атентат, а за да удовлетвори политическата си амбиция да се кандидатира за лидер на ПАСОК.

Ведомството остава без ръководство вече две седмици. Очаква се името на новия министър да бъде обявено днес, като не е изключено той да е старият му обитател Михалис Хрисохоидис. Той успя да свърже името си с разбиването на най-дълголетната терористична организация в страната – „17-и ноември” и много политици и коментатори смятат, че е най-подходящият да заеме този пост. Според източници най-вероятно поста ще заеме сегашният директор на гръцката полиция Левтерис Иконому.

В същото време високопоставени полицейски източници предупреждават, че новото поколение терористи е вече сформирано и готово да предприеме действия.

„Говорим за пето поколение терористи. „Партизанската” дейност в градски условия брои 40-годишно присъствие в страната. Това е без прецедент в други европейски страни и то в период на мир. Бомбата в метрото изглежда, че е началото на създаването на нови въоръжени групи. Това беше техният първи опит. Може би сме в началото на един нов кръг от много по-опасни нападения”.

Изявленията на високопоставени представители на ведомството дни след откриването на самоделния взривен механизъм в атинското метро са показателни за притеснението, което създава „революционното насилие, което никога не приключва никога в Гърция”. Според полицията зад бомбата се крие нова въоръжена група, която се е сформирала през 13-те месеца на затишие. Офицерите смятат, че това е една нова организация, която ще се появи като наследничка на „Конспирацията на огнените ядра”, ще има почти същата структура, ще изразява непрекъснато подкрепата си към арестуваните членове на терористичната група и ще се опита да засили дейността си през следващия период.

Въпреки това от полицията изразяват съмнения за „оперативните възможности” на групата. В рамките на разследването на опита за бомбен атентат в криминалните лаборатории изследват записите от 800-те камери, които се намират в цялата мрежа на метрото през последните две седмици. Те анализират видеоматериалите с продължителност 268 880 часа, за да открият „проучвателните” действия на организаторите най-вече в станцията в Егалео.

Под лупата на полицията се намира опитът за палеж във вагон на атинската електричка в крайната станция в Кифисия, който бе извършен на 4 март 2009. Отговорността за нападението бе поета от организацията „Бандите на съзнанието/ Екстремисти от Перама”, която по-късно се свърза с „Конспирацията на огнените ядра”. Още тогава бяха открили, че участниците в нападението носеха карнавални маски, за да се скрият от камерите, които са инсталирани в станциите, точно както се случи и при поставянето на бомбата в метрото.

През последните месеци бяха проведени 30 палежи от различен мащаб срещу офиси на фирми, общински сгради, търговски обекти, банкомати и полицейски отряди. Повечето от тях бяха организирани от малки групи на „Международния революционен фронт-Девиантно поведение за разпространението на тероризма”. В един от текстовете, които издадоха те посочват, че „приветстваме всички призиви на партизанските групи, които зоват за действие. Ние също зовем към нов кръг от безмилостни действия”.

От полицията смятат, че поставянето на бомбата в метрото „от гледна точка на избора на мястото и вида на взривния механизъм не е случайно. Това е нещо съвсем ново, то е първият удар на организация, която е готова за много неща”.

Специалисти, които се занимават с анализа на дейността на „партизанските” действия в градски условия смятат, че разбиването и отслабването на някои групи през последните няколко години е довело до приемането на нови членове, създаването на нови формации и засилването на дейността на по-малките групи. Този процес е повторение на случилото се през 1974, 1983, периода между 2002-2003 и 2007, когато бяха разбити големи терористични групи. Според полицията същото се случва и сега, няколко месеца след разбиването на организациите „Революционна борба” и „Конспирация на огнените ядра”. „В разгара на икономическата криза се формира петото поколение от „въоръжени бойци”, и то с много бързи темпове”.

Категории: Криминална хроника тероризъм бомба пето поколение терористични организации партизанска борба в градски условия министерство за защита на гражданите Христос Папуцис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus