Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцката държава разследва продажбата на Скорпиос

28 Май 2013 / 15:05:30  GRReporter
2443 прочитания

Около месец след официалното обявяване на новината, че са откупили Скорпиос и съседният му по-малък остров Спарти, семейството на руския милиардер Дмитрий Рибольовлев посети новата си придобивка.

Руският магнат и дъщеря му Екатерина пристигнаха с частен самолет на летището в Актио и от там се отправиха към Скорпиос с хеликоптер. На острова те се срещнаха с представители на местните власти в Левкада и заявиха, че нямат намерение да развият туристическа дейност на Скорпиос. “Увериха ни, че ще защитят природата и облика на региона, както и историята на острова и фамилията Онасис. Казаха, че искат Скорпиос да бъде за тях място за почивка и срещи с приятели”, заяви за вестник Етнос кметът на Левкада Костас Араванис.

Той и колегите му са се срещнали с новите собственици на Скорпиос в основната сграда на острова. Според него магнатът и дъщеря му са очаровани от придобивката. По думите на кмета Екатерина Рибольовлева, която определи като “съвсем нормално момиче” е била особено разговорлива и не криела своя ентусиазъм.

Кметът на Левкада Костас Араванис с новата собственичка на Скорпиос Екатерина Рибольовлева, снимка: sarc.gr

Всичко необходимо за официалния обяд било доставено от острова: риба, едно ново барбекю, кристални чаши, порцеланови чинии, ароматни вина от Левкада. Двадесетте членове на обслужващия персонал също са били наети от острова.

В същото време министерството на финансите поиска от Правния държавен съвет да проучи процедурите около продажбата на Скорпиос и да установи доколко са защитени интересите на гръцката държава. Според официалния документ, който беше внесен в парламента, въпросът около сделката “бе поставен на вниманието на Правния държавен съвет от компетентната комисия на ведомството с цел да се установи дали са заплашени интересите на държавата и кой е най-добрият начин те да бъдат защитени”.

Процесът бе иницииран от въпрос на депутата от Нова демокрация Янис Михелакис в парламента. Той се позовава на завещанието на Аристотел Онасис и твърди, че от него става ясно желанието му Скорпиос да остане в ръцете на неговите наследници при условие, че те са в състояние да покриват разходите по неговата поддръжка.

В завещанието се посочва изрично, че ако наследниците му не могат да понесат тези разходи островът трябва да бъде дарен на авиокомпания Олимпик или на гръцката държава при конкретни условия за неговото оползотворяване.

Според Янис Михелакис гръцкият корабен магнат е заявил категорично, че ако Скорпиос бъде предоставен на авиокомпанията, на него трябва да се построят детски лагери. Ако пък бъде преотстъпен на държавата – той трябва да се превърне в място за отдих на гръцкия държавен глава.

Във въпроса, който подаде в парламента депутатът прилага член 9 от завещанието на Аристотел Онасис, който гласи:

“Във връзка с островите Скорпиос и Спарти и сградите на тях: Ако могат да покриват със собствени средства годишните разходи за поддръжка, които възлизат на около 100 000 долара годишно, дъщеря ми и съпругата ми могат да ги запазят за собствена полза. В противен случай нареждам те да се предоставят на авиокомпания Олимпик, която да ги използва за курорт на служителите и най-вече за детски лагери с името “Дарение на Александрос Онасис”.

Това дарение не включва площта от 30 декара около параклиса и гроба на сина ми Александрос Онасис, който трябва да бъде запазен като паметник. Описаното по-горе дарение към авиокомпания Олимпик подлежи на следните условия: Остров Скорпиос първо трябва да бъде предоставен на гръцката държава и да бъде използван като курорт за държавния глава с условието държавата да поеме поддръжката му. Ако държавата приеме това дарение, остров Спарти да бъде дарен на авиокомпания Олимпик, за да бъде използван като курортно място за служителите и най-вече като летен лагер за техните деца. Ако държавата откаже да приеме дарението на Скорпиос, тогава и двата острова – Скорпиос и Спарти ще станат собственост на авиокомпания Олимпик”.

Според Янис Михелакис особено важен елемент в завещанието на корабния магнат е, че единствените описани в него начин за прехвърляне на собствеността са онаследяването или дарението, но не и продажбата.

Категории: Знаменитости остров Скорпиос Дмитрий Рибольовлев продажба завещание Аристотел Онасис министерство на финансите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus