Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция трябва да се поучи от миналото си, за да има по-добро бъдеще

28 Октомври 2010 / 15:10:19  Виктория Миндова
1949 прочитания

„Трябва да се поучим от миналото си. Обединените гърци могат да постигнат много,” заяви специално за GRReporter кметът на атинската община Маруси Георгиос Патулис в деня на националния празник на страната 28 октомври. В този ден преди 70 години гърците отказват да се предадат доброволно на италианската окупация и взимат страна във Втората световна война. „Наше задължение е да си вземем поука от историята и да подсигурим по-добро бъдеще за деца си,” заяви синият кмет на Маруси след края на ученическия парад, като визираше идните парламентарни избори, в които опозиционната Нова Демокрация се надява да надделее. Според лидера на сините Андонис Самарас основен коз в ръцете на дясната партия е недоволството на народа от политиката, провеждана от правителството на ПАСОК в последната година.

По традиция националният празник в Гърция се чества с тържествени шествия, в които учениците от началното училище до гимназията строени в редици маршируват в знак на почит към паметта на своите герои. Денят е известен под името „Охи!” в превод „Не!” и изразява несъгласието на гръцкия народ да капитулира в ръцете на Бенито Мусолини. На въпрос какво означава за теб този ден, 17-годишната Теодора от Втора гимназия Маруси заяви: „Горда съм, че моят народ се е изправил с ясна позиция срещу една толкова голяма заплаха като ултиматума на фашистите. Ще ми се днес ние гърците да можем отново да кажем „Не!” на всичко, което не ни харесва и да намерим сили да го променим.” Изявлението на младата Теодора събра смисъла на съществуването на една нация и гордостта на един цял народ, който в последно време преминава не само през икономическа, но и морална криза.

Националният празник стана повод всеки един грък по-отделно да се замисли, за това кое е най-важното за него и как може да допринесе за възраждането на духа и културата. „Днес съм тук на парада заради сина ми,” каза баща на осемгодишно момченце-скаут, участник в парада. Той заяви,че най-важното за него, както и за всеки друг родител е да осигури на децата си по-добро бъдеще. Мъжът коментира настоящата икономическа ситуация като неизбежна и изрази надежда, че днешната криза може би е необходимото зло за създаването на една по-честна и по-сигурна Гърция.

В деня на националния празник повечето семейства празнуват като се събират на официален обяд или вкъщи, или в кварталната таверна. Интересна бе позицията на 30-годишната Катерина, която бе просто наблюдател на ученическия парад. Тя е дъщеря на гръцки емигранти в Германия, които преди 15 години решават да се завърнат обратно в Гърция, за да потърсят връзка с корените си и да изградят по-добър живот за децата си. Катерина разказа, че в детството си когато семейството й все още е било във Франкфурт празненството на 28 октомври е било едно от най-важните събития през годината.

За гръцката общественост в Германия денят „Охи” е бил основна обединяваща дата, на която роднини, приятели и съседи са се събирали, за да отпразнуват заедно с големи тържества и усилена подготовка. „Както за всички емигранти и за гърците не беше лесно в Германия. Ходихме на пазар три пъти в годината – за Коледа, за Великден и за националния празник на 28 октомври,” разказва тя. Катерина си спомня, че цял месец преди празника децата се подготвяли в гръцкото училище с песни и стихотворения. „Този ден беше голямо събитие за нас, но откакто се върнах в Гърция мога да кажа, че тази тържественост липсва,” обяснява. Тя заяви, че в страната й липсва чувството на принадлежност такова, каквото е било изградено в гръцката общност в чужбина. „Не знам на какво се дължи това, но хубавите моменти в историята на един народ трябва да се празнуват с пълно сърце, защото иначе се губи смисълът на саможертвата на нашите предци,” коментира младата жена.

Категории: АктуалноОбщество национлен празник 28 октомври Гърция Викторя Миндова
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus