Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Безобразните разхищения на Гърция, описани от Георгиос Провопулос

27 Октомври 2010 / 12:10:49  GRReporter
3786 прочитания

Управителят на Банката на Гърция спечели овациите на световните пазари и международните инвеститори с доклада си за финансовото състояние на страната през първите 9 месеца на 2010. Напоследък къде открито, къде дипломатично финансовите експерти все по-често изразяват мнението, че в момента в Гърция няма подготвени технократи, които с познанията си да я изведат от кризата. Няма кадърни специалисти, които всеки в неговата си област да направи това, което трябва, за да може закъсалата икономика да тръгне напред. И ето, че Георгиос Провопулос ги опроверга и стана първият държавен банкер, който точно и безпощадно като хирург да направи разрез на разхищенията в гръцката държавна машина.
    Случайно или не, но най-напред управителят на гръцката централна банка се захваща с най-мощната гръцка пропагандна машина - държавната телевизия мастодонт с нейните 5 канали, многобройни доста добре заплатени служители - държавни чиновници и скъпи продукции, които имат значително по-слаба гледаемост от събратята си в частните телевизии. Атинските канали ЕТ1 и НЕТ, солунският ЕТ3, парламентарният канал и цифровият Призма да се слеят в един, най-много два канала, които да набавят 70 на сто от бюджета си от реклами. Георгиос Провопулос предлага също така да се прекрати таксата, която държавните медии събират от гражданите при плащането на сметките за електричество, а сумите от таксата да се предоставят на държавния бюджет за намаляването на дефицита му.  
    Управителят на Банката на Гърция предлага веднага да се пристъпи към закриване и сливане на юридическите лица, които представяват държавните институции и които в момента са 5000. Според доклада за финансовото състояние на Гърция повечето от тези организации “отцепват” функции на различните министерства, не са ефективни, дублират задълженията си, няма контрол в назначенията на персонала им и всичко това се плаща от държавния бюджет.
    Георгиос Провопулос настоява и за драстични съкращения в образованието. Предлага окрупняване на техническите училища и премахването на държавните субсидии за предвижването на ученици от отдалечени села и острови до училищата им, които според него “са прехвърлили всяка логична мярка”. Той подчертава, че само за 2010 година гръцката държава дава 280 милиона евро за тази цел - “един вид субсидираме туристическите автобуси”, заключава първият банкер на страната.  И като добавка той предлага за 5 години да се преустанови дейността на Главния секретариат по младежта, докато държавата излезе от кризата. “Не е възможно в момент, когато съкращаваме пенсиите на хората Главният секретариат да наема с държавни пари десетки яхти, за да могат младите да се разхождат из Сароническия залив през лятото на 2009, когато бюджетният дефицит се изстреля в небесата”, твърди Георгиос Провопулос.
    Не само младите, но и възрастните гърци разхищават обществени пари, пояснява банкерът. Той предлага да се закрият някои от финкциите за центровете за грижа за хора на третата възраст, които също се издържат с държавни пари като например ... да се спрат безплатните почивки и безплатните екскурзии в чужбина. Управителят на Банката на Гърция настоява за драстично намаляване на държавните служители, които в момента наброяват 770 000, мемурандум върху назначенията, премахването на практиката за служителите в офисите на депутатите след 2 години работа да бъдат назначавани за държавни служители, а също и държавни служители да работят в офисите на политиците.
    В заключение той подчертава, че трябва да се сложи край на полемиката трябваше ли Гърция да сключи договора с МВФ или не и трябва да се погледне ясно какво в средносрочен план ще донесе на Гърция Програмата за стабилност. Ако се изпълни правилно, Георгиос Провополос няма съмнение, че тя ще превърне Гърция в активен, а не периферен член на Еврозоната със ценности и дял в работата на Европейския съюз, гръцката икономика ще се освободи от грешките на миналото и ще заработи правилно, ще се ликвидират привилегии и изключения, които не само намаляват брутния вътрешен продукт на страната, но и създават голям обществен дисбаланс, ще се постигне висок ръст на развитие, който ще доведе до увеличаване на доходите на хората и намаляване на безработицата.
    Но това първият банкер на Гърция вижда в случай, че страната се справи с изискванията на Програмата за стабилност. Според него обаче има огромна опасност тя да не се справи, най-вече заради по-големия от предвидения бюджетен дефицит за 2009 година и последствията от него за дефицита през 2010. Затова предлага тясно придържане към реформите и финансовите ограничения, изисквани от Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия като в същото време се разработи национална пътна карта за икономическо развитие. “Само така световните пазари ще ни повярват, че гръцката икономика се реформира динамично”, заяви Георгиос Провопулос и предупреди, че пътят към финансовата стабилност ще е дълъг и болезнен.

Категории: Банката на Гърция Георгиос Провопулос икономическа криза разхищения държавни разходи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus