Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция се движи към пълен административен black out

05 Септември 2012 / 18:09:25  Виктория Миндова
2061 прочитания

Гръцките съдилища затвориха в сряда след 11 часа сутринта, за да дадат първи знак на несъгласие срещу окастрянето на заплатите, което предстои. Програмата на правителството за оздравяване на бюджета включва намаление на всички заплати в държавния сектор, като този път не се очаква да се правят изключения. Съдии, прокурори и административен персонал се събраха по обед във фоайето на Върховния съд в Атина, за да координират бъдещите си стачни действия насочени срещу правителствените мерки за фискална консолидация.

“Ако се въведат новите мерки новопостъпилите съдебни служители ще получават 1000 евро заплата, а техните колеги с по висш ранг ще получават около 1500 евро. Как може да се смята, че това са високи доходи. Ние понесохме почти 50% намаление на заплатите от началото на кризата”, заяви възмутен пред GRReporter Георгиос Фалцетос от Съюза на административните съдии. Той заяви, че ако правителството не се вслуша в гласа на съдебните служители със сигурност ще има по-активни стачни действия. Конретният характер на стачните действия ще зависи от решението на отделните групи професии в съдебната система, поясни синдикалистът. “Вече сме обявили стачен митинг на 17 септември когато започва съдебната година. Останалите протестни действия в момента се уточняват и в най-скоро време ще бъдат обявени”.

Съюзът на прокурорите в Гърция също изглежда, че няма да се даде без борба и на първо време обяви, че ще поемат случаи само в рамките на установеното им работно време (до 15 часа в делнични дни). Прокурорите отказват да поемат случаи, които изискват извън офисна работа, като присъствие на футболни мачове и публични митинги в часовете след законно определеното им работно време. Прокурорите настояват, че ако правителството пристъпи към намаляване на работните им заплати, което е в противоречие с действащото законодателство ще обжалват решението пред компетентните гръцки, но и европейски съдилища.

“Смятам, че в общественото съзнание вече е узряло и знае, че исканията на съдиите и съдебните служители са оправдани и правилни. Ние заставаме начело на борбата на всички социално-обществени групи”, заяви на събирането на съдебните служители председателката на Съюза на съдиите и прокурорите и добави, че окончателно решение за засилване на протестните действия ще се вземе след като се види резултата от срещата на синдикалния орган с финансовия министър Янис Стурнарас в четвъртък тази седмица.

Радикалната левица СИРИЗА подкрепи стачните действия на съдебните служители и заяви, че с намаленията на възнагражденията на съдиите и прокурорите правителството разрушава правосъдието, което е един от основните стълбове на демокрацията.

Наред със съдебните служителите, продължават протестите на лекарите, полицаите, пожарникарите и заетите в бреговата охрана на страната. Заетите в сферата на държавното здравеопазване също отказват да приемат съкращенията на заплатите. Колегите им на частна практика, които имат договор с Националната здравна организация за изписване на безплатни лекарства и извършват прегледи платени от здравните каси искат държавата да изплати дължимите суми за извършени услуги. Униформените служители в Гърция от своя страна са амбицирани да осуетят приемането на предстоящите мерки за финансови съкращения в техния сектор. Тези действия подкрепят данъчните служители, преподавателите във висшите учебни заведения и общо заетите в държавната администрация.

Съюза на полицейските служители в Атика сложи две драматични черни платна на парадния ход на Главна дирекция “Полиция” – Атика в знак на протест срещу идващото окастряне на заплатите със средна стойност 17%. На едното пишеше “Не на завръщането към черните дни”, а на другото “Обещанията ви се изпариха”. И двете послания са отправени към партиите от тристранната коалиция в Гърция, които според униформените в предизборния период са дали диаметрално противоположни обещания на днешните действия. Полицаите, пожарникарите и бреговата охрана се събират на общонационален митинг в четвъртък по обед на централния стадион Калимармаро, за да обсъдят проблемите в сектора и да вземат решение за бъдещите си стачни действия.

Междувременно синдикалистите от съюзите на работещите в метрото, градския електрически влак и трамвая обявиха, че ще обявят обща стачка с подкрепата както на Синдиката на заетите в частния сектор (ГСЕЕ), така и с тази на Съюза на служителите в държавната администрация (АДЕДИ). Причината е повишаването на билетите за градски транспорт с 25% от тази есен. Все още не е обявена конкретна дата на общата стачка.

Категории: ОбществоПолитика стачки съдии прокурори полицаи Гърция хаос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus