Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гърция губи 1,7 милиарда евро годишно от контрабанда на горива и цигари

24 Февруари 2014 / 12:02:49  GRReporter
1113 прочитания

Годишните печалби на контрабандистите на горива и цигари са били компенсирани от правителството с налагането на извънредния и редовния имотен данък или с орязването на редовните и помощните пенсии, пише гръцкото издание Етнос. Според авторите на публикацията контрабандата струва на всяко гръцко домакинство над 500 евро годишно.

Само от контрабандата с горива общите щети за държавата са в размер на 1 милиард евро годишно, а тези от контрабандата с цигари са 700 милиона евро.

По-конкретно, общата стойност на щетите на държавата от контрабандата с горива, която включва загубата на приходи и данъци е 600 милиона евро. Но според участници в пазара те достигат до 1 милиард евро, когато към тях се добавят и мнимите “износи” на горива, чиято точна сума обаче е много трудно да се определи.

Както посочват, 20 на сто от годишното потребление на мазут, което се равнява на 560 000 куб.м. (данни за 2012) са продукт на контрабанда. Печалбата за контрабандистите е от порядъка на 90 – 100 милиона евро, а загубите за държавната хазна – 45,36 милиона.

Сред мерките, които се предприемат за ограничението на загубите са задължителната регистрация на танкерите и малките кораби – цистерни, както и инсталирането на сателитни системи за навигация на шлеповете и засилване на контрола.

Що се отнася до бензина, общото потребление в страната е 3 500 000 куб.м. Укриването на данъци от продажбата му достига до 4 на сто, въпреки постоянните проверки. Печалбите за участниците в контрабандата на този вид гориво са 224 милиона евро (при цена 1,60 евро за литър), а загубите за държавата – 115,36 милиона евро.

Контрабандата с цигари е една от най-печелившите “индустрии” в Гърция, от която държавните каси губят по 700 милиона евро годишно. Според официалната статистика, една от всеки пет цигари в страната е продукт на контрабанда, като през 2013 процентът на незаконната търговия е достигнал до 13 на сто. За сравнение през 2008 той е бил едва 3 на сто, а за 2014 прогнозите са, че ще скочи до 23 на сто.

Причината за процъфтяването на контрабандата е прекомерното данъчно облагане, както сочат всички изследвания. Така печалбата на контрабандистите и посредниците на пазара достига и надхвърля 1 евро на пакет цигари. Контрабандата обикновено се извършва с товарни кораби или кораби - “призраци”. След като бъдат разтоварени в Гърция цигарите се разпространяват в Северна Европа. Основните страни - “вносители” на контрабандни цигари в Гърция са Китай, Египет, Обединените Арабски Емирства, Катар и Пакистан. Мрежите, които ги пренасят използват кораби с “удобни” флагове с цел да намалят риска за техните собственици, като обявяват невалидни дестинации.

В същото време следователите в Пирея наложиха предварителен арест на участниците в канал за контрабанда с горива, които бяха арестувани миналата седмица. Сред тях са президентът на компанията запетролни продукти ЕТЕКА и футболния клуб Атромитос, Георгиос Спанос, отговорникът на складовата база на компанията, един служител на митниците, един корабен инженер, както и синдикалистът и началник на отдел “Контрол и управление на петролни продукти” в министерството на околната среда, енергетиката и климатичната промяна Манолис Хадзопулос.

При обявяването на решението на следователя близки на обвиняемите и служители на ЕТЕКА започнаха да протестират бурно и предизвикаха намесата на полицейски отряди за борба с масовите безредици. Паралелно с това група запалянковци на Атромитос нападнаха намиращите се там представители на медиите, които се принудиха да влязат в сградата на прокуратурата в Пирея и да останат там под полицейска охрана.  

Категории: Криминална хроника контрабанда горива цигари щети данъци
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus