Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гражданска мобилизация, бунтове и сълзотворен газ около транспортната стачка

29 Юли 2010 / 09:07:39  GRReporter
1231 прочитания

Гражданска мобилизация на шофьорите на камиони и цистерни за обществено ползване обяви министър-председателят на Гърция Георгиос Папандреу, след като преговорите между стачкуващите и Министерството на транспорта и инфраструктурата завършиха без резултат. "Блокирането на доставките на гориво, продукти и лекарства в страната нарушава сериозно обществения и икономическия живот, създава сериозни рискове за общественото здраве", така правителството аргументира решението за мобилизацията.

Шофьори от Лариса, Трикала, Тива, Евия, Солун, Янина и много други провинциални градове пристигнаха с автобуси рано сутринта пред министерството на транспорта в столицата. До 10 часа сутринта се бяха събрали над 1500 души, които скандираха „Крадци! Крадци!” пред сградата на министерството, където няколко часа по-късно техни представители трябва да се срещнат с министъра на транспорта и инфраструктурата Димитрис Репас. Протестът започна да се разраства, като разгневените шофьори започнаха да хвърлят камъни, бутилки и боклуци през оградата на министерството, след което се опитаха насилствено да влязат в сградата на министерството на транспорта. На място пристигнаха специалните полицейски части за борба с размириците, които разпръснаха сълзотворен газ, за да отдалечат тълпата.  

Шофьорите на камиони и цистерни за обществено ползване са категорични, че няма да отстъпят от исканията си правителството да отмени проектозакона за либерализацията на пазара и повечето не желаят да се подчинят на правителственото решение за принудително връщане на работа.

„Нещата са много прости – ако правителството иска гражданска мобилизация може да вземе цистерните, да извика войската и да започне работа. Ние зад волана няма да се върнем,” заяви пред сутрешния блок на гръцката частна телевизия Скаи синдикалният лидер Георгиос Джорджатос. Малко по-късно председателят на Съюза на шофьорите на цистерни за превоз на течни горива Георгиос Цамос направи стъпка назад и заяви, че ако до него стигне призовката за гражданска мобилизация ще се върне на работното си място. Така става ясно, че стачниците започват да се разцепват на два лагера – тези, които са готови да стигнат до крайност и някои, които предпочитат мирно разрешение на проблема.

Според Янис Кукиадис преподавател в юридическия факултет на Солунския университет, ако призованите към гражданска мобилизация не се подчинят, държавата има право да наложи съответното наказание, което е отнемане на лиценза и дори задържане под стража. До момента по информация пусната в медиите, са изпратени списъци с поименни призовки във всички общини в страната. Тяхното раздаване все още се задържа докато не стане ясен резултата от извънредната среща на стачниците и представителите на министерството.  

Категории: стачка цистерни транспорт
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus