Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Филмови звезди искат данъчни преференции, за да снимат филми в Гърция

29 Юни 2014 / 15:06:03  GRReporter
1266 прочитания

Данъчни преференции, между които намален ДДС, както и намаляване на бюрокрацията, свързана с издаването на разрешение за снимки на филми за по-кратък срок, са главните искания на големите филмови студия и продуцентски фирми от Холивуд, за да изберат Гърция за място на снимките.

До днес, за да може един продуцент да снима  филмови сцени на археологически обекти, трябваше да внесе сценария в Централния археологически съвет, да чака членовете на съвета да го прочетат, след това да определят дата за заседание и да дадат разрешение. Освен това цената за използване на паметниците е доста надута. Характерен е примерът, че за едно професионално заснемане на Акропола тарифата е 10 000 евро.

Според неделното издание на вестник Етнос не малко от най-известните кино личности, включително и известни артисти от Холивуд са изявили желание да участват във филми, които ще се снимат в Гърция. Режисьорът Ричард Линклейтър, Костас Гаврас, Джереми Айрънс, Итън Хоук, Сара Джесика Паркър са само някои от тях.

Среща на четири очи Айрънс-Стурнарас

Според публикацията важна крачка в тази посока е направил известният с приятелските си чувства към Гърция актьор Джереми Айрънс, Награденият с Оскар Айрънс по време на посещението си в страната миналия септември, на обяд с министъра на туризма Олга Кефалояни е подчертал, че трябва да се дадат преференции на кинематографистите, за да изберат Гърция за масто на техните снимки. Тогава според информациите министър Кефалояни е заявила „Темата не е от моята компетентност, а на министъра на финансите” и е посочила Янис Стурнарас, който е обядвал наблизо.

Актьорът не е пропуснал възможността и поискал от Кефалояни да го представи на тогавашния министър на финансите. Двамата мъже са говорили по темата а Стурнарас е показал съгласие с аргументите на Айрънс и е обещал темата да бъде разгледана.

Същите искания е издигнал и Ричард Линклейтър, режисьорът на филма „Преди полунощ”, в който главната роля се изпълнява от Итън Хоук. Филмът е сниман миналата година през лятото в областта Мани и има добри финансови резултати в целия свят. Режисьорът, запитан за снимките в Гърция, я характеризира като истинска райска градина.

Сара Джесика Паркър: Дано „Sex & theCity” 3 да бъде сниман в Гърция

Сара Джесика Паркър на остров Егина, www.protothema.gr

Друга голяма звезда- Сра Джесика Паркър, избра Гърция за своята ваканция и остана очарована. Тя е разговаряла час и половина с министъра на туризма миналия октомври в Ню Йорк и е изразила желание третата  част на „Сексът и градът”  да бъде снимана в Гърция..

Министърът на културата е започнала обсъждане с другите министри, като министъра на културата Константинос Тасулас, с когото са се договорили да започната общи действия с цел промотиране на гръцкия туризъм и културно наследство. Контактите са продължили  с председатели и генералния директор на Гръцкия кино център Петрос Маркарис и Григорис Карандинакис, председателя на Гръцката кино академия Василис Кацуфис, както и с председателя на Съюза на продуцентите Андреас Цилифонис.

За първа крачка може да се смята законопроект, внесен от министъра на туризма в парламента, относно дейностите за подкрепа на гръцкия туризъм.

 

Категории: холивудски знаменитости данъчни преференции Джереми Айрънс Итън Хоук Сара Джесика Паркър
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus